Vil du have cookies på din computer? Siger du ’ja tak’ til denne lange juratekst for at få en ny app, og må den få adgang til alt på din telefon? Hvem skal se dine opslag på Facebook og Instagram? Dukker der forkerte oplysninger om dig op i søgninger, som du gerne vil have fjernet? Vil du have, at Google Maps skal huske, hvor du har været i seks måneder, i atten måneder eller for altid? Skal dine venner have besked, hver gang du cykler eller har lagt telefonen fra dig?
Fælles for alle de spørgsmål er, at de giver dig – som individ – ansvaret for dit digitale liv. Det lyder umiddelbart fint og rimeligt, for hvem vil ikke gerne selv have kontrol over sit eget liv? Men det er både ufint og urimeligt, for de færreste forstår konsekvenserne af de valg, og det er ikke reel kontrol. Det gælder både børn, unge og voksne, at vi har svært ved at overskue, hvad vores digitale spor kan bruges til senere, og det er uigennemskueligt, at sociale medier er designet, så de skaber de bedste muligheder for at tjene penge på reklamer. Samtidig fjerner det fokus fra virksomheders og myndigheders ansvar for de digitale miljøer, vi lever i.
Det individuelle ansvar er et problem, når det handler om små børn, der lægger en fjollet eller pinlig video på YouTube og glemmer at gemme oplysningerne, de loggede ind med. Hvis videoen senere bliver brugt til drilleri, mobning eller chikane, så viser det sig, hvor svært det er at få den fjernet. Man skulle tro, at det var nemt at få YouTube til at slette ens video, selv hvis man har glemt, hvilke oplysninger man brugte. Men som andre sociale medieplatforme svarer YouTube sjældent på henvendelser fra almindelige brugere og reagerer først, når sagerne bliver taget op af medier eller myndigheder.
Det individuelle ansvar er en ulempe, når det kræver, at folk skal huske at spørge dem, de er sammen med, om der er indbygget overvågning i dørklokken, fjernsynet eller dildoen. Inden længe vil mange hjem være fulde af ’smarte’ teknologier, der opsnapper alle bevægelser og samtaler. Og er man helst fri for overvågning, skal man måske slet ikke komme på besøg.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her