Danmark fik i denne uge en ’samtykke-app’, hvor to personer med fælles interesse kan lave en aftale om sex. Det fungerer ved, at du sender en anmodning til din date, som så kan sige ja tak til ét samleje med dig i løbet af de næste 24 timer, som samtykket dækker.
Appen, der hedder iConsent, er tænkt som en løsning på de udfordringer, som det stigende fokus på sexkrænkelser og samtykkelovgivning har skabt. Hvad er egentlig okay og ikke okay, når to mennesker kommer tæt på hinanden? Og hvordan sørger vi for, at begge parter er enige om hvad der skal ske senere på aften? Og hvordan finder vi ud af, hvad der foregik, hvis de to ikke fortæller den samme historie bagefter?
Men en samtykke-app er nok den dårligste løsning og idé, man kan forestille sig. Faktisk må jeg indrømme at jeg i første omgang troede, at appen var ment som en plat joke eller en spydig reaktion på den nye samtykkelov og den hede debat om krænkelser, der udspiller sig for tiden.
Men den eksisterer faktisk, og der findes også lignende apps i udlandet, som f.eks. We-Consent, UConsent, YesMeansYes og LegalFling.
Så den danske app er en kopi af nogle frygteligt dårlige ideer, som en række investorer, entreprenører og udviklere åbenbart er fælles om. Men hvad er der egentlig galt med en app, der vil hjælpe de mænd, der ikke længere tør nærme sig kvinder af frygt for at blive anklaget for at krænke dem, og de kvinder, der er utrygge ved mænd, der misforstår deres signaler og overskrider deres grænser? For med iConsent kan de nu lave en digital kontrakt, som bliver krypteret og gemt, og som senere kan bruges som bevismateriale.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her