KRYB. Skorpioner hører til under varmere himmelstrøg end de randrusianske. Men gulvvarmen i et parcelhus har sikret en koloni gode levevilkår i den kronjyske by.
Foto: CAMILLA STEPHAN (Arkiv)/POLNATURE

KRYB. Skorpioner hører til under varmere himmelstrøg end de randrusianske. Men gulvvarmen i et parcelhus har sikret en koloni gode levevilkår i den kronjyske by.

Viden og tech

Stik dén: Jysk skorpionfamilie hygger sig under gulvvarmen

Randersbolig giver husly til en flok stikkende bæster.

Viden og tech

Et hus i Randers rummer den nordligste forekomst af skorpioner i verden.

Det konkluderer en forsker efter fundet af et af de ellers så fremmedartede kræ i den kronjyske by.

Her har beboeren ifølge videnskab.dk fanget et af de dyr, hun siden 1996 fra tid til anden har set kravle hen over gulvet på badeværelset eller i stuen.

LÆS OGSÅ

Lektor Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum konkluderer på baggrund af hendes foto af dyret, at der er tale om en skorpion. De burde normalt ikke kunne holde til kulden i Danmark, men i Randers kan de have fundet et varmt hjørne, de kan overleve i og formere sig i.

»Det er ualmindeligt. Skorpioner kan blive ret gamle. Men en skorpion bør ikke kunne overleve 17 år her i landet. Forklaringen må være, at de yngler - og det gør dem til verdens nordligste forekomst af skorpioner«, erklærer han.

Han vurderer over for politiken.dk, at gulvvarme i huset har sat dem i stand til at klare vintrene og dermed overleve i det til tider så kolde danske klima.

Oprindelsen er ikke klarlagt

Thomas Pape har ikke set den fundne skorpion, men siger efter at have talt med den kvinde, der har fundet og fotograferet dyret, at der meget vel kan være tale om dyr, som er kommet til stedet som blind passager i for eksempel rejsebagage eller træ sydfra.

Eksperten har ud fra billedet imidlertid svært ved at fastslå, om der er tale om en skorpionart, der findes i middelhavslandene og op til det nordøstlige Frankrig, eller om dyret fra Randers er en art, som ellers er kendt fra områder som Nordvestafrika og Sydengland.

Ingen af dem er farlige for mennesker, men deres stik er dog slemme nok: De svarer til at blive stukket af en hveps, understreger Pape.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce