Terapi. Hanne Pedersen fra Kaas i Nordlylland har mistet en arm. Hun har døjet med volsdomme fantomsmerter i den mistede arm. Ved hjælp af spejlterarpi er smerterne forsvundet..
Foto: SØREN SCHNOOR

Terapi. Hanne Pedersen fra Kaas i Nordlylland har mistet en arm. Hun har døjet med volsdomme fantomsmerter i den mistede arm. Ved hjælp af spejlterarpi er smerterne forsvundet..

Viden og tech

Spejl kan snyde hjernen og lindre kroniske smerter

Forskere har opdaget, at spejlterapi kan fjerne fantomsmerter og modvirke lammelser.

Viden og tech

Et simpelt spejl kan være udvejen fra et kronisk smertehelvede – eller vække liv i en lammet arm.

På sygehuse i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Køge, Gentofte, Viborg og andre byer er spejle flyttet ind mellem højteknologiske apparater og dyre behandlingsformer, viser en rundringning foretaget af Politiken.

Den såkaldte spejlbehandling bliver i dag brugt til behandling af nerveskader, fantomsmerter, lammelser og CRPS, som er en smertefuld sygdom i nervesystemet.

»Når man har ondt et sted på kroppen, bliver der populært sagt skabt et billede af smerten oppe i hjernen. Det er dét billede, som man forsøger at snyde hjernen til at viske ud, når man bruger spejlbehandling«, forklarer overlæge Niels Søe Nielsen fra Gentofte Hospital.

Han er formand for den videnskabelige sammenslutning Dansk Selskab for Håndkirurgi, der netop har holdt temadag om spejlbehandling.

Yderst billigt Under behandlingen skal et spejl placeres, så patienten eksempelvis ikke kan se sin lammede eller smertefulde arm.

I stedet skal patienten stirre på spejlbilledet af den raske arm, som bevæger sig. Ideen er, at det kan snyde hjernen til at ændre opfattelsen af den syge arm, så den ikke længere registreres som smertefuld eller lammet.

»Her i landet har vi ikke arbejdet med spejlbehandling særlig længe, men der findes en del amerikanske og svenske undersøgelser, som tyder på, at det har god effekt. Et simpelt spejl er jo også et yderst billigt behandlingsmiddel, og patienterne bliver ikke fyldt med medicinske stoffer, som kan give bivirkninger«, siger Niels Søe Nielsen.

Flere patienter vil få gavn af spejlet

Oprindeligt blev spejlbehandling opfundet til behandling af fantomsmerter – smerter i amputerede kropsdele. Siden har udenlandsk forskning vist, at spejlbehandling også kan være gavnligt for patienter med flere andre lidelser.

I Danmark er det hovedsageligt ergo- og fysioterapeuter, som benytter spejlbehandling, og mange behandlere bruger spejlet til genoptræning af patienter, som har fået beskadiget eller overskåret en nerve. På flere sygehuse bliver spejlbehandling også brugt til patienter, som er lammede i den ene side af kroppen efter en hjerneblødning eller en blodprop. »På vores afdeling er det erfaringen, at spejlet især kan være rigtig godt til genoptræning af svære lammelser. Behandlingen ser ud til at hjælpe patienterne med at genvinde forbindelsen til den lammede side af kroppen, så de kan få bevægelse tilbage«, siger Hanne Christensen, som er overlæge på neurologisk afdeling ved Bispebjerg Hospital og forskningslektor på Københavns Universitet. Hun understreger dog, at spejlbehandling endnu ikke er efterprøvet i større videnskabelige undersøgelser, og meget er fortsat uvist om, hvordan spejlbehandling påvirker hjernen. Nogle forskere, som Politiken har talt med, mener, at spejlbehandling kun har minimal effekt, mens andre er begejstrede for metoden. Blandt flere eksperter er der dog enighed om, at endnu flere patienter vil få gavn af spejlet, når forskerne er blevet klogere:

»Der er behov for mere dokumentation for spejlbehandlings virkning, men der er absolut tale om en spændende behandlingsform, som muligvis vil kunne anvendes bredere i fremtiden«, siger Jesper Mogensen, som er ekspert i hjerneskaderehabilitering og professor i neurovidenskab ved Københavns Universitet. Ny forskning fra USA tyder på, at også gigtpatienters smerter kan lindres ved spejlbehandling.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce