VAND. I dag er den reduceret til en asteroide. Men en gang var den en lille klippeplanet med rige forekomster af vand, konkluderer forskere efter fundet af en knust planet ved en udbrændt stjerne.
Foto: Mark A. Garlick, space-art.co.uk, Warwicks Universitet og Cambridges Universitet.

VAND. I dag er den reduceret til en asteroide. Men en gang var den en lille klippeplanet med rige forekomster af vand, konkluderer forskere efter fundet af en knust planet ved en udbrændt stjerne.

Viden og tech

Havareret vandplanet er fundet nær en udbrændt sol

Asteroide er resterne af en klippeplanet, der har været fyldt med vand, vurderer forskere.

Viden og tech

Engang var GD61 en sol, der var noget større end den stjerne, som vor egen planet cirkler omkring.

Men for hen ved 200 millioner år siden begyndte den at brænde ud og synke sammen til en såkaldt hvid dværg - en proces, der ødelagde planetsystemet omkring GD61.

Nu har forskere fra Warwicks Universitet England imidlertid opdaget de forslåede efterladenskaber af det, der må have været en klippeplanet i kredsløb om GD61. Og at den planet har bestået af 26 procent vand - en anselig mængde sammenlignet med Jorden, der består af 0.023 procent vand, meddeler universitetet.

LÆS OGSÅ

Den her planet-kirkegård, der cirkler rundt om sin moderstjernes ulmende gløder er en rig kilde til oplysninger om dens tidligere liv.

Astrofysikerne har fundet den medtagne planet via observationer, foretaget gennem Hubble-rumteleskopet og via W. M. Keck Observatoriets store teleskoper.

De fandt et himmellegeme med tegn på, at den en gang har været større og rummet forholdsvis meget vand.

Første vandplanet uden for vort solsystem?
Planeten har været lille, mindst 90 kilometer i diameter, men muligvis betydeligt større end det, da den kredsede omkring GD61 inden stjernen brændte ud.

»På det her tidspunkt er alt, hvad er tilbage af klippelegemet støv og brokker, der er trukket ind i den døende stjernes kredsløb. Men den her planet-kirkegård, der cirkler rundt om sin moderstjernes ulmende gløder er en rig kilde til oplysninger om dens tidligere liv«, meddeler fysikprofessor Boris Gänsicke ifølge universitet.

»I resterne findes kemiske spor, der peger mod en tidligere eksistens som en vandrig, fast planet. De to ingredienser - en klippeoverflade og vand - er nøglen i jagten på beboelige planeter uden for vort solsystem, så det er meget spændende at finde dem sammen for første gang uden for solsystemet«, tilføjer han.

Jordlignende planeter kan være mere udbredte

I spidsen af analysen står fysikprofessor Jay Fahrihi fra Cambridge-universitetets astronomiinstitut. Han vurderer, at opdagelsen af den splintrede vandplanets efterladenskaber er et tegn på, at muligvis beboelige planeter kan være mere udbredte end vi antager i dag.

LÆS MERE

»Fundet af vand i en stor asteroide mener, at byggestenene til beboelige planeter eksisterede - og muligvis stadig eksisterer - i GD61-systemet«, mener han og tilføjer, at det kan sandsynliggøre, at muligheden er til stede ved et stort antal tilsvarende stjerner uden for vort solsystem.

»Vore resultater viser, at der helt sikkert var mulighed for beboelige planeter i dette exoplanetariske system«, siger han.

Det er imidlertid uden for rækkevidde: Den hvide dværg, GD61 i dag er reduceret til, ligger 150 millioner lysår fra Jorden.

Fundet af GD61's splintrede vandplanet offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Science.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce