Atypisk. Den 44-årige danskamerikanske professor i filosofi Vincent Hendricks skal lede det nye Center for Information og Vidensbobler, der bliver finansieret af Carlsbergfondet med 14,4 mio. kr.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Atypisk. Den 44-årige danskamerikanske professor i filosofi Vincent Hendricks skal lede det nye Center for Information og Vidensbobler, der bliver finansieret af Carlsbergfondet med 14,4 mio. kr.

Viden og tech

Filosofi-professor skal lede nyt forskningscenter betalt af Carlsbergfondet

Vincent Hendricks skal forske i bobler, social påvirkning og markedsmekanismer.

Viden og tech

Boblestudier er måske ikke noget, man vil forbinde med en akademisk institution, men ikke desto mindre har Carlsbergfondet valgt at støtte Vincent Hendricks, der er professor i filosofi, med 14,4 millioner kroner, så han kan etablere et nyt Center for Information og Boblestudier.

Men hvordan kan man forske i bobler? Det spørgsmål har Vincent Hendricks måttet svare på adskillige gange.

For sæbebobler kender vi jo alle til, og bobler inden for den finansielle verden er også ganske udbredt. Men som hovedpersonen selv fortæller, er det altså ikke kun aktier og obligationer, der kan overophedes. En boble kan nemlig være mange ting, hvis man skal tro Vincent Hendricks. Det kan være meninger på nettet, social anerkendelse, eller hvorfor folk bliver kendt for at være kendt. Simplificeret kan det egentlig oversættes til forskning i, hvordan social påvirkning og markedsmekanismer kan få os til at blive kollektivt irrationelle eller rationelle.

Og at det er Vincent Hendricks, der står bag det nye forskningscenter, er ikke en tilfældighed. Med et imponerende cv, et utal af forskerpriser og titlen som gæsteprofessor på adskillige universiteter verden over har den 44-årige danskamerikanske professor sat sit tydelige aftryk på den verden, som han ifølge sin kone, Henriette Divert Hendricks, forsøger at sætte andre ind i.

Ingen standardprofessor

Men for mange kan det måske være svært at se, at Vincent Hendricks skulle være professor.

En muskuløs mørklødet mand med et stort sølvur, der pryder hans arm, og meget gestik kan til tider godt virke temmelig udfarende og fandenivoldsk. Når han oplever et kort sekund af åbenbaring, glæde eller eufori, udtrykker han det højlydt. Og det har tidligere fået hans nu 16-årige søn, Milton, til at reagere.

»Far, nu skal du høre, og det er ikke nogen kritik, men du skal bare vide, at fra tid til anden kan din måde at være på over for andre mennesker godt være en smule demonstrativ«, var ordene, efter at Vincent Hendricks havde chokeret en butiksmedarbejder med sit glædesudbrud, da butikken heldigvis havde et par sko i hans kones størrelse.

»Jeg er jo ikke standardudgaven af en professor, og det er noget, jeg fra tid til anden mærker. Jeg får tit endevendt min bagage, når jeg rejser, og når jeg fortæller, at jeg er professor, bliver jeg mødt med et blik, der siger » – og jeg er Napoleon«. Men det er okay, for profileringen er jo en vigtig del af det og den måde, man stopper folk på«, fortæller han.

En amerikansk far og en dansk mor er Vincent Hendricks’ ophav, og det har haft stor betydning for opvæksten. Med en fod i hvert land har den 44-årige professor på nærmeste hold oplevet forskelle og ligheder mellem de to vidt forskellige nationer.

»Det har været sjovt at have to kulturer. Jeg er meget tæt på min amerikanske kultur og min far, og jeg har læst meget i USA. Det har været en stor gave se to kulturer og dybest set have det som sit dna. Det sætter jeg meget pris på«.

Af de grunde kan han heller ikke afgøre, hvor han føler sig mest hjemme. For når han er i Danmark, er »græsset altid grønnere i USA«, og når han er i USA, trækker Danmark i ham. Men selv om man skulle tro, at Danmarks idylliske skove og natur kunne være nøglen til at få Vincent Hendricks til at slappe af, så tager man så sandelig fejl.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I virkeligheden er det New Yorks pulserende byliv, der kan få danskamerikaneren til at slappe helt af.

»Jeg føler mig vægtløs, når jeg går rundt i New York. Det er den største meditation for mig, fordi jeg aldrig kan foregribe, hvad der foregår om næste gadehjørne. Jeg kan gå ud ad min gadedør, og så oplever jeg en film, som jeg selv er en del af. Dybest set handler det jo om at finde en ligevægtstilstand, og den tilstand har jeg her i mit hjem, og når jeg går gennem New Yorks gader«.

I 1988 blev Vincent Hendricks færdig på Ordrup Gymnasium, hvorefter den videregående uddannelse skulle findes.

Her ulmede tvivlen under overfladen, men han vidste dog, at det skulle være et område, der lå mellem humaniora og naturvidenskab. Derfor faldt valget på filosofi. Men trods glæde over studiet svarede filosofien ikke til Vincent Hendricks’ forestillinger.

Logikkursus gav gode svar

»Filosofi er meget godt til at stille spørgsmål, men det er ikke så godt til at give svar, og så fik jeg et logikkursus på et tidspunkt, og det forelskede jeg mig meget i«.

Her mødte han professor på Roskilde Universitetscenter Stig Andur Pedersen, som han over tid knyttede et tæt bånd med. Så tæt, at de studerende ikke var langsomme til at finde på øgenavne til det ’umage par’.

»I Stig Andur Pedersen fik jeg en læremester. Han er en af de mest visionære tænkere i Danmark og en blændende logiker og har været udslagsgivende for mig. Vi har arbejdet sammen i så mange år, at vi i venskabelig forbindelse gik under betegnelsen ’negeren og nissen’ på Roskilde Universitetscenter«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det har ikke altid været filosofien og logikken, der har haft et fast greb i Vincent Hendricks. Da han blev uddannet cand.phil. og som 26-årig havde afleveret sin ph.d., blev han skubbet i en helt anden retning. Han ville være flyveleder, men i første omgang satte alderen en stopper for drømmen om at dirigere og overvåge flyene i alverdens lufthavne. Alligevel lykkedes det ham at få dispensation, men så foregik det på Thulebasen, så skæbnen ville det anderledes. Thulebasen kunne alligevel ikke vriste ham fri af Sokrates’, Aristoteles’ og Platons greb.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce