Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Luftmåler. Luftmåleren står i dag midt mellem vejbanen og cykelstien. Men Miljøstyrelsen vil rykke den tre meter væk fra vejen.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Luftmåler. Luftmåleren står i dag midt mellem vejbanen og cykelstien. Men Miljøstyrelsen vil rykke den tre meter væk fra vejen.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København nægter at flytte luftmåler for at få renere luft på papiret

Det er at »snyde på vægtskålen« at flytte luftmåler for at mindske forureningen på papiret, mener Københavns Kommune.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den ser ikke ud af meget, som den står der mellem Københavns Rådhus og H.C. Andersens Boulevard lige ved Tivoli. Men den godt to meter høje kasse er blevet genstand for et politisk tovtrækkeri.

Kassen måler nemlig den forurening, som bilerne på H.C. Andersens Boulevard sender ud af udstødningsrørene, og siden 2010 er den målte forurening steget til over EU’s grænseværdier. Derfor skal kassen flyttes tre meter længere væk fra vejen, så den giver et mere retvisende billede af forureningen, mener Miljøstyrelsen.

FUSK?

Men nu sætter Københavns Kommune foden ned. At flytte en målestation for at mindske forureningen er nemlig at »snyde på vægtskålen«, mener Københavns teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL).

Der er jo ikke én københavner, der får det bedre af, at man pludselig kunstigt kan opfylde EU’s krav ved at flytte målestationen

»Den eneste grund til, at miljøministeren og Miljøministeriet vil flytte målestationen, er jo for kunstigt at kunne leve op til EU’s krav. Og det er ærlig talt ikke den måde, man skal løse partikelforureningen på i København. Der er jo ikke én københavner, der får det bedre af, at man pludselig kunstigt kan opfylde EU’s krav ved at flytte målestationen. Så kunne man jo lige så godt lægge målestationen ude på Amager Fælled, for så ville det for alvor se godt ud for Danmark«, siger borgmesteren, der nu indstiller til, at kommunen afviser flytningen.

Trafikken er kommet tættere på måleren

Han har foruden sit eget parti, Enhedslisten, opbakning fra Socialdemokraterne, SF og de radikale, hvorved der er flertal på rådhuset for at afvise Miljøstyrelsens anmodning. Venstre og Konservative stemmer imod, mens Liberal Alliance endnu ikke har gjort sin stilling op.

Den øgede forurening, der er blevet målt siden 2010, skyldes, at en busbane lige ud for måleren er blevet fjernet, så den almene trafik er rykket tættere på måleren. For at sikre kontinuitet i målingerne foreslog Miljøstyrelsen derfor sidste år at flytte måleren. Men det argument holder ikke, mener Socialdemokraternes miljøordfører på rådhuset, Jakob Hougaard.

»Man skal netop lægge de her målestationer på steder, hvor man kan forvente det maksimale forureningspres, så man har et billede, der viser, hvor det er værst i byen. Og derfor undrer det mig, at man vil flytte målestationen med begrundelsen om, at busbanen er blevet flyttet«, siger han.

Forurening rammer ikke cyklister

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V), der har ansvaret for Miljøstyrelsen, har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser til Miljøstyrelsen, som har taget beslutningen om at flytte måleren.

Her afviser funktionsleder Carsten Møberg Larsen beskyldningen om, at flytningen af måleren er at snyde på vægten for at overholde EU’s grænseværdier. Og selv om vejbanen nu er kommet tættere på cykelstien og fortovet som følge af flytningen af busbanen, bliver københavnerne ikke udsat for mere forurening, understreger han.

MILJØSTYRELSEN

»Det, du udsættes for, når du kører på cykel, i bil, går på fortovet eller for den sags skyld bor op ad strækningen, er ikke forværret på grund af flytningen af vejen, for når du kommer længere væk fra selve vejbanen, fortyndes koncentrationen meget hurtigt«, siger han.

Cyklister er tættere på vejen end måler

Det er seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, Kåre Press-Kristensen, sådan set enig i. Men han understreger, at cykelstien et stykke længere henne ad H.C. Andersens Boulevard faktisk ligger tættere på vejen, end målestationen gør, og at målerne står oppe på taget af målestationen, hvorfor cyklisterne faktisk er tættere på bilosen, end målerne er.

»Dine lunger er altså meget tættere på vejtrafikken. Så hvis hans argument er, at luftforureningen fortyndes allerede over et par meter, og derfor betyder det ikke noget, at cyklisterne er tæt på, så må det samme gælde for målestationen, som jo faktisk er længere væk fra vejen end cyklisterne«, siger han.

Miljøstyrelsen overvejer nu at klage til Vejdirektoratet, som kan ende med at tvinge København til at makke ret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden