Foto: Illustration: Aslak Elias Kelkka. Originalfoto: Frank Franklin II
Viden og tech

Sex med neandertalere gav os øget rygetrang

Et forhistorisk stævnemøde med neandertalerne fik en høj pris. Det gjorde os mere afhængige af nikotin, viser ny forskning.

Viden og tech

For blot seks år siden anede man ikke, at de to menneskearter, homo sapiens og neandertalere, havde haft kønslig omgang med hinanden.

Man troede tværtimod, at vores forfædre, der udvandrede fra Afrika for mellem 50.000 og 100.000 år siden, havde mere travlt med at jage neandertalerne på flugt, i takt med at de erobrede nyt terræn på de nordligere breddegrader.

Det verdensbillede krakelerede i 2010, da det lykkedes dna-detektiver at isolere neandertal-dna fra ældgamle knogler. Kortlægningen viste, at nulevende moderne mennesker i dag bærer på 1-4 procent neandertal-dna, som er et sikkert vidnesbyrd om, at vores forfædre i en periode havde ligget i med neandertalerne.

Neandertalerne gjorde os også knogleskøre

Amerikanske genetikere har nu zoomet ind på de gener, som vi har arvet fra neandertalerne, og har netop offentliggjort resultaterne i Science.

Det er spændende læsning. For den forhistoriske sex har udstyret os med nogle genvarianter, der ud over at styrke vores immunforsvar også øger vores risiko for knogleskørhed, blødersygdomme og afhængighed.

For eksempel har vi arvet en genvariant fra neandertalerne, der øger vores risiko for at blive nikotinafhængige, og det kan være forklaringen på, at vi i dag har så svært ved at kvitte cigaretterne, hvis vi først er begyndt at ryge.

Det gadekryds, der var resultatet af et samleje mellem en homo sapiens og en neandertaler, havde tilsyneladende en overlevelsesfordel på den tid, og måske skal det tilskrives det styrkede immunforsvar.

Spørgsmålet er så, om den arv, vi stadig bærer rundt på fra neandertalerne, i dag nærmere er en byrde end en fordel. For eksempel har man en mistanke om, at det forstærkede immunforsvar i dag er skyld i, at mange mennesker udvikler allergi i vores rene omgivelser.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce