Hjernevask. Chimpanser, der er inficeret med toxoplasmose, som også rammer mennesker, får manipuleret deres hjerne til at tro, at leoparder ikke er fjender men venner.
Foto: AP

Hjernevask. Chimpanser, der er inficeret med toxoplasmose, som også rammer mennesker, får manipuleret deres hjerne til at tro, at leoparder ikke er fjender men venner.

Viden og tech

Katteparasit får chimpansen til at opsøge sin værste fjende

En katteparasit, der har inficeret en ud af fire danskere, manipulerer med vores nærmeste slægtnings hjerne, viser ny forskning. En dansk forsker undersøger nu, om katteparasitten får os til at køre mere hasarderet i bil.

Viden og tech

Katte er et hit på nettet og i mange danske hjem, men måske vil deres popularitet falde en smule, når man læser denne nyhed. For der findes i kattes tarme en parasit ved navn toxoplasmose, som har smittet cirka en ud af fire danskere, hos hvem den blandt andet har sat sig på hjernen. Man har observeret en sammenhæng mellem infektion med katteparasitten og en øget risiko for at udvikle skizofreni, maniodepressiv sindslidelse og afhængighed.

Mistanken om, at parasitten kan manipulere med hjerner, bliver nu bestyrket i et nyt videnskabeligt studie, hvor franske forskere fra blandt andet Université de Montpellier har studeret, hvad en infektion med parasitten gør ved adfærden hos vores nærmeste slægtning chimpansen. Resultaterne er både opsigtsvækkende og skræmmende.

Leoparden går fra fjende til ven

Normalt vil en chimpanse blive bange og flygte, hvis den får færten af en leopard – dens værste fjende i træerne – i form af duften fra dens urin. Men den opførsel bliver der vendt op og ned på, hvis chimpansen er blevet inficeret med katteparasitten i hjernen, viser de nye forsøg. Den lader sig ikke skræmme af duftsporene fra leopardtis, men lader sig tværtimod tiltrække, som var det en chimpanse af det modsatte køn, den havde fået færten af.

Forskerne er kommet frem til resultaterne ved at hælde urin fra de tre store katte leopard, løve og tiger ud i hver sit rum. Mens normale chimpanser undgik rummet med leopardtis og ikke lod sig skræmme af løve- og tigertis, var situationen anderledes for chimpanser, der var inficeret med katteparasitten i hjernen: De blev tiltrukket af leopardtis. Det ville ude i naturens verden have betydet, at de ville opsøge deres værste fjende i trækronerne i stedet for at undgå den.

»Det er et elegant og interessant studie, der viser, at katteparasitten kan manipulere med en kompleks hjerne som chimpansens og hjernevaske den til at få en livsfarlig adfærd. Det sender et stærkt signal om, at det er en parasit, vi skal tage alvorligt, især set i lyset af, at cirka 25 procent af verdens befolkning er inficeret med denne snylter«, siger postdoc Kristoffer Burgdorf, Blodbanken ved Rigshospitalet. Han leder et internationalt forskningsprojekt, hvor man i et studie af 12.000 danskere blandt andet undersøger, om infektion med katteparasitten fører til en øget risikoadfærd i trafikken med flere provokerede trafikuheld til følge.

Vi undersøger hos danskere, om infektionen kan føre til adfærdsændringer i større eller mindre grad, som man aktuelt har set det hos chimpanser

»Vi undersøger hos danskere, om infektionen kan føre til adfærdsændringer i større eller mindre grad, som man aktuelt har set det hos chimpanser og tidligere hos mus«, siger Kristoffer Burgdorf.

Hjernevaskede mus opsøger katte

Forskeren henviser til tidligere forsøg, hvor man har observeret, at mus inficeret med parasitten opsøger sin værste fjende katten og med stor sandsynlighed ender i kattens glubske gab. Det er smart set fra parasittens øjne. For så ender den der, hvor den har det godt. I kattens tarme, hvor den kan mangfoldiggøre sig. Når katten skider, kan parasitten inficere nye værter som eksempelvis mus og mennesker, der kommer i kontakt med afføringen.

Katteparasitten kan ramme mennesker på alle tidspunkter i livet. Langt de fleste bliver smittet med parasitten efter fødslen, men det kan også ske i fostertilstanden. Derfor er man særlig opmærksom på gravide og eventuelt infektion med toxoplasmose.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man har en hypotese om, at katteparasitten er mest farlig i det første trimester af graviditeten, hvor den for eksempel kan føre til en tidlig abort eller påvirke hjerneudviklingen hos det spirende foster, som kan gøre, at børnene kommer til verden med en lav IQ eller er i større risiko for at udvikle psykiske sygdomme«, siger Kristoffer Burgdorf.

I dag findes der ikke nogen vaccine eller behandling for infektionen, og det er svært at undgå at komme i kontakt med katteparasitten, som den store andel af smittede danskere for eksempel vidner om.

Der er en større risiko for at blive inficeret med parasitten, hvis man har kat derhjemme

»Der er en større risiko for at blive inficeret med parasitten, hvis man har kat derhjemme. Men den findes også på grøntsager, der har været i kontakt med afføring fra katte eller i kød fra dyr, som ikke er blevet opvarmet ordentligt, hvor dyret i levende live har spist grøntsager forurenet med katteparasitten. Så den er svær at komme uden om«, siger Kristoffer Burgdorf.

Man kan også få toxoplasmose ved at håndtere vildt. Derfor kalder man også toxoplasmose for haresyge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stor sygdomsbyrde for Danmark

Byrden for infektion med katteparasitten er ifølge Kristoffer Burgdorf så stor i dag, at det er den sygdom, der påvirker danskerne mest og har mest indflydelse på befolkningen. Der findes ikke nogen vaccine eller behandling mod toxoplasmose.

»Det er svært at sige, hvad man skal gøre ved problemet lige nu. En måde at sænke risikoen for at blive smittet med toxoplasmose ville være ved at holde op med at holde kat som kæledyr. Men det er med garanti en beslutning, som forståeligt nok ville vække modstand i mange danske hjem«, siger Kristoffer Burgdorf.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce