Hjemmelavet overvågningsgrej der kan aflytte samtaler på ti meters afstand, siger Great Works CPH, der står bag ideen.
Foto: PR foto, Great Works CPH

Hjemmelavet overvågningsgrej der kan aflytte samtaler på ti meters afstand, siger Great Works CPH, der står bag ideen.

Viden og tech

Festival:»Overvågning er muligt for alle«

Teknologi-konference demonstrerer hjemmelavet aflytningsgrej.

Viden og tech

Hver dag giver mange mobil og computerbrugere oplysninger digitalt til firmaer. Diskussionen om hvor meget, og hvornår vi skal overvåges, bør vi blive ved med at ruske op i, mener Simon Caspersen, der er talsperson for Festivalen Trailerpark.

For et år siden introducerede festivalen, der ellers er mest kendt som musikfestival, også et teknologiprogram. Det løber af stablen i dag under navnet Trailerpark I/O (Input/Output), som et led i festivalen denne weekend på Vesterbro i København.

Overvågning er et gennemgående tema. På dagens konference kan man blandt andet få demonstreret, hvordan man bygger sit eget overvågningsgrej. Det sker med en en mikrofon, en simpel computer kaldet en Raspberry Pi og en skærm. Samtaler på op til ti meter væk kan festivalgæsterne aflytte med det hjemmelavede grej.

»Projektet handler om, at overvågning er muligt for alle. Men til festivalen har vi valgt at lade et program oversætte de samtaler, grejet opsnapper, til billeder, der dukker op på dimsens skærm, så man ikke hører samtalerne«, siger Kaave Pour, der er ansvarlig for teknologikonferencen.

Målet er at starte debat ved at opstille det ultimative skrækscenarie, at alle kan overvåge alle.

»Tanken er, at virksomheder og regeringer allerede overvåger os alle sammen, men at vi ikke forholder os kritisk til det. Vi accepterer det bare. Vi vil gerne provokere til en kritisk stillingtagen til den overvågning, vi accepterer i dag«, siger Simon Caspersen.

Fandt overvågningskameraer ved at google

I et andet projekt på festivalen har en kunstner googlet tilgængelige overvågningskameraer på nettet, som viser videooptagelser fra amerikanske byer. Han har valgt de udsnit, hvor kameraet peger ned på et fodgængerfelt og sat en stor rød jeopardyknap op ved siden af den skærm, der viser optagelserne.

Hvis man ser en person, der krydser fodgængerfeltet, mens der er rødt lys, kan man trykke på knappen, og så bliver der automatisk sendt et billede af situationen til den nærmeste politistation, fortæller Kaave Pour.

»Det sætter tanker i gang om, hvorvidt man har lyst til at stikke andre til politiet, men også om hvor meget overvågning, der er offentligt tilgængeligt og hvordan«, siger han.

Workshoppen om overvågning er i dag, men til og med lørdag kl. 20 er det muligt at se de omtalte værker på Trailerpark Festival.

Annonce

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce