Ungsæler med satellit-sendere, der fortæller om deres færden i det fri.
De er fæstnet til dyrene med en lim, der langsomt opløses, så senderne falder af efter højst et år.
Foto: Jonathan Hayward/AP

Ungsæler med satellit-sendere, der fortæller om deres færden i det fri. De er fæstnet til dyrene med en lim, der langsomt opløses, så senderne falder af efter højst et år.

Viden og tech

Biologer slår alarm: Skrupelløse jægere hacker forskeres gps-sporing af truede dyr

Videnskabelige undersøgelser af dyrenes færden kan føre illegale jægere frem til sjældne arter.

Viden og tech

Egentlig skulle de små sendere hjælpe forskere.

Men når truede dyr udstyres med for eksempel gps-sendere kan det misbruges af krybskytter og dermed bidrage til risikoen for, at de bliver ofre for skrupelløse jægere.

En gruppe forskere er bange for, at den elektroniske overvågning af dyr kan blive misbrugt. Overvågningen kan ske, når sjældne dyr får monteret sendere, der kan give forskerne ny viden om blandt andet deres vandringsmønstre.

Imidlertid har der været eksempler på, at de i stedet forsøges misbrugt af andre, der gerne vil jage eller fange dyrene, skriver forskerne i tidsskriftet Conservation Biology.

Ondsindet udnyttelse af forskeres overvågning

Ifølge deres advarsel har der været forsøg på at hacke gps-oplysninger om de truede bengalske tigre i naturen - et muligt forsøg på at opspore de få vildtlevende eksemplarer for at skyde dem.

I Minnesota har lystfiskere forsøgt at få adgang til data fra mærkede gedder for at finde ud af, hvor det var bedst at fange fiskene. I Australien blev data fra sendere på truede hvidhajer brugt til at opspore og dræbe dem for at undgå, at de kom for nær badestrande. Og så har jægere forsøgt at benytte gps-data fra mærkede ulve til at opspore dyrene for at skyde dem, advarer biologerne.

Dyrenes data må beskyttes

Derfor opfordrer forskere til at forsøge at gøre den elektroniske sporing af dyrene vanskeligere at få adgang til for uvedkommende. Samtidig bør myndighederne gribe ind mod misbrug af de data, der indsamles for at beskytte dyrene, mener der.

I Banff-nationalparken i Canada har myndighederne allerede indført et forbud mod at medbringe VHF-modtagere, som kan benyttes til at skaffe præcise oplysninger om, hvor mærkede dyr i parken opholder sig.

Sporingsgrejet har ellers vist sig at at være et effektivt redskab for videnskaben, når forskere vil have viden om, hvordan dyrene optræder i naturen. Det har givet nye oplysninger om, hvor de færdes, hvor langt de går, flyver eller svømmer, og hvordan de reagerer på ændringer i miljøet.

En truet skildpadde har fået monteret en gps-sender på skjuldet, så forskerne kan følge den i Atlanten.
Foto: Litz Anne/AP

En truet skildpadde har fået monteret en gps-sender på skjuldet, så forskerne kan følge den i Atlanten.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce