Bertel Haarder blev fyret som kulturminister, inden danmarkskanonen blev færdig, men han har fået lov til selv at offentliggøre den.
Foto: Miriam Dalsgaard

Bertel Haarder blev fyret som kulturminister, inden danmarkskanonen blev færdig, men han har fået lov til selv at offentliggøre den.

Kultur

Bertel Haarders danmarkskanon er færdig: Frisind er det mest danske, der findes

Hvordan kan en værdikanon, hvor hygge er med, men hvor demokrati ikke er, bruges som ledetråd af nye medborgere, spørger vi Bertel Haarder.

Kultur
FOR ABONNENTER

Noget er vigtigere for os end andet, har Bertel Haarder (V) sagt igen og igen, når han har skullet forklare behovet for den kanon over samfundsværdier, traditioner og bevægelser, han som kulturminister inviterede danskerne til at komme med forslag til denne sommer.

Nu har en en onlineafstemning afgjort den endelige top-10: Frisind, kønsligestilling, velfærdssamfundet, tillid, det danske sprog, foreningsliv og frivillighed, hygge, den kristne kulturarv, frihed, lighed for loven, lyder ranglisten – med frisind som topscorer.

Men til forskel fra flere af de foregående regeringers andre kanoner, vil danmarkskanonen fortsat kunne skabe debat, siger den siden afgåede kulturminister, som dog har fået lov til at lancere hjertebarnet i dag som en sidste ministergerning.

»De andre kanoner har jo været ekspertkanoner. Det gælder litteraturkanonen til folkeskolen og gymnasiet, demokratikanonen og i meget høj grad kulturkanonen, som var en kunstkanon. Denne kanon vokser ud af folkesjælen, for den udspringer af, hvad borgerne svarede, når de blev spurgt«, siger Bertel Haarder.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Kend din kommune

    Hvor mange penge bruger din kommune på ældreområdet, til daginstitutioner eller på dit bibliotek?

    Vi har samlet en lang række nøgletal, der fortæller om hvordan pengene i din kommune bliver brugt.

Annonce