Inden for statskundskaben taler man ofte om ’det kollektive handlingsproblem’, på engelsk the collective action problem. Det går kort fortalt ud på, at en gruppe individer har et fælles problem, som alle ved kun kan løses, hvis de går sammen om det, men som ender i en blindgyde, fordi alle hytter deres egne meget snævre interesser.
Det europæiske samarbejde er i den grad et kollektivt gode, som kun fungerer, hvis landene tænker lige så meget på fællesskabet som på sig selv. Så længe det i de første årtier gik entydigt fremad med den europæiske velstandsudvikling, var alt fryd og gammen. For nogens vedkommende – Danmark og Storbritannien – var medlemskabet af EU dog halvhjertet og ofte på frihjul. Man tappede frugten af såvel euroens stabilisering af den europæiske økonomi som den frie bevægelighed og nu EU’s retlige samarbejde, som vi snart skal stemme om. De to gik dog især i flyverskjul, når der skulle leveres ideer og moralsk lederskab og det hele kom til at lugte bare en lille smule visionært.
I disse dage, uger og måneder, hvor flygtningestrømmen nok må siges at være EU’s største udfordring siden Anden Verdenskrig, er gruppen af lande, der helst lader andre løse problemerne, desværre vokset.
Flere af de central- og østeuropæiske lande, som ellers har oplevet en enorm velstandsstigning for deres befolkninger qua den frie bevægelighed og det indre marked, har nu meldt sig i koret af free-riders. Ikke bare den ungarske premierminister Orban, som efter terroren i Paris var ude med den måske forventelige melding om, at ’alle terrorister var immigranter’, underforstået: Alle immigranter er terrorister. Men også andre Visegradlande har meddelt, at de ikke føler noget ansvar for at bidrage til løsning af flygtningekrisen. Det må andre tage sig af.
Sagen er bare den, at opførte alle EU-lande sig som Danmark og Storbritannien – nu tilsyneladende flankeret af flere central- og østeuropæiske lande – ville der slet ikke være noget europæisk samarbejde at free-ride på!
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar