0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Moderate aktivister skaber reel udvikling

Det er sjældent de højrøstede aktivister i Kina, som er med til at skabe fremskridt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
GREG BAKER/AP
Foto: GREG BAKER/AP

vrede. De mere moderate menneskerettighedsaktivister i Kina har typisk har lettere ved at få synspunkter ført frem end de mere konfronterende aktivister. Arkivfoto: Greg Baker

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvis du forestiller dig en kinesisk menneskerettighedsaktivist, ser du så en bagbundet og kneblet studerende for dit indre blik? Måske forestiller du dig, at hun var i færd med at udøve sin ytrings- og forsamlingsfrihed, da hun blev brutalt anholdt og slæbt væk?

Det er oftest de mest dramatiske beretninger om Kinas aktivister, der når vores breddegrader. Det er beretninger om forfulgte, fængslede eller forsvundne systemkritikere eller falun gong-tilhængere, eller om journalister og advokater i husarrest eller arbejdslejre.

Og historierne er vigtige, fordi de bidrager til en vedholdende international opmærksomhed på de grove menneskerettighedskrænkelser, som finder sted i Kina.

Men så længe vi kun lytter til de mest dramatiske historier, risikerer vi samtidig at overse en anden større og vigtigere gruppe af moderate aktivister med reel indflydelse på udviklingen i Kina, når det handler om at øge retssikkerheden og forbedre menneskerettighederne i det store land.

Denne oversete gruppe af moderate aktivister består af helt almindelige kinesere med en stærk retfærdighedssans og social indignation. De er jurister, forskere, embedsmænd, journalister, arbejdere, forretningsfolk eller studerende med det til fælles, at de ikke blot nøjes med at pege på uretfærdigheder og magtmisbrug i det kinesiske samfund.

De forsøger også aktivt og inden for rammerne af landets love at gøre noget ved situationen fra deres respektive pladser i samfundet. De er rettighedsaktivister og fortalere for børn og kvinders rettigheder, retfærdig rettergang, arbejdstagerrettigheder, folkelig deltagelse, retten til oplysning osv.