0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvorfor vælger nogle kvinder prostitution som levevej?

Kvinder i prostitution forlader deres profession mere krænkede, end de begyndte.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tegning: Mette Dreyer

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Efter at have fulgt debatten i Politiken vedrørende kvinder i prostitution får jeg lyst til at medvirke med et par synspunkter fra mit arbejde som klinisk privatpraktiserende psykolog.

Jeg har gennem en årrække arbejdet med kvinder, der enten har været i prostitution, er på vej ud i eller stadig er i prostitution.

Et spørgsmål, jeg undertiden stiller mig selv som psykolog og terapeut, er: »Hvornår skabes ideen til at prostituere sig«, »mon det blev lagt i kortene, at en kvinde senere i sit liv vælger prostitution som levevej?«.

Kan vi alle i princippet vælge den form for levevej?

Kan du, kan jeg? Skal der noget særligt til for at kunne sælge ydelser udgået fra kroppen fra vores mest intime 'apparat'? Kan vi skille sjælen fra kroppen?

LÆS OGSÅ

Hvis vi kan eller forsøger at gøre det, hvad betyder det så for vores selvopfattelse og vores evne til at relatere os? Vi taler ofte om, at kvinder har skadevirkninger som følge af prostitutionen.

Mon der allerede inden prostitutionen er sket skader på krop og sjæl, så man snarere skal forstå de skadevirkninger som en overbygning på noget, der allerede var?

Mit indlæg er udelukkende baseret på iagttagelser fra mit kliniske arbejde og er således ikke nødvendigvis meningsdannende og beskrivende i relation til alle kvinder, der har været og er i prostitution.

Kvinderne, jeg møder, er naturligvis forskellige med forskellige problemer, men på nogle måder har de også nogle mønstre til fælles. En ting, jeg er overbevist om, at de kvinder, der har været i prostitution, har til fælles, er, at de forlader deres profession mere krænkede, end de begyndte.

Ud fra et psykologisk synspunkt er vi nødt til at forholde os til de mulige mekanismer, der kan være medvirkende til at 'vælge' prostitution. Her må jeg tillade mig at sætte spørgsmålstegn ved det såkaldte 'frie valg'.

Børn ønsker kontakt og kærlighed, og de samarbejder meget for at opnå dette. I løbet af barndommen udvikler vi et repertoire af adfærd baseret på, hvad der giver glæde, og hvad der giver smerte.

LÆS OGSÅ

Hvis vi bliver mødt tilstrækkeligt med flere positive tilkendegivelser end smertefulde, vil vi udvikle os naturligt og handle herudfra med en naturlig impuls til at række ud efter andre mennesker og have tillid til, at andre mennesker vil os noget godt.

Hvis vi derimod bliver forstyrret i den udvikling, bliver den naturlige impuls erstattet af overlevelsesstrategier, som fjerner os mere og mere fra vores kerne af glædesfyldt, levende og tillidsfuld energi, og derved mister vi evnen, eller den formindskes, i relation til at være i ægte kontakt med menneskene omkring os.

Børn gør meget for at fastholde eller genvinde fars og mors kærlighed og accept.

Børn strækker sig meget langt. I familier, hvor barnet gentagne gange får overskredet sine grænser, hvor far og mor ikke ser barnet, som det er, men i stedet bruger barnet til opfyldelse af egne behov, enten gennem direkte grænsekrænkelser, eller fordi forældrene af den ene eller anden grund ikke kan tage sig af barnet (det kan være pga. psykisk sydom, alkohol, forældre, der ikke selv er blevet 'mødt', o.a.), sker det ofte, at barnet udvikler uhensigtsmæssige forsvarsstrategier.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere