Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Så er DR's heksejagt på de røde lejesvende skudt i gang«

Usandsynligt at udsendelserne om skurkene bringer nogen nærmere sandheden, skriver Klaus Rifbjerg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Gudskelov kommer der flere indslag i den løbende serie om ’Jagten på de røde lejesvende’ (angiveligt i det, der engang hed Statsradiofonien), for så kan man for alvor med egne øjne se, hvordan en heksejagt tilrettelægges og gennemføres.

I dokumentarismens navn tager man en håndfuld folk, manipulerer dem ind i en gabestok, hvor alt, hvad de siger, drejes sådan, at de må fremstå som en blanding af politiske nokkefår eller landsforrædere, i hvert fald som opviglere til mord og vold, alt sammen revet ud af en historisk sammenhæng og lagt til rette af en flok notoriske koldkrigere med den bævrende og konstant forurettede Bent Blüdnikow, redaktionsbuddet Bo Bjørnvig og McCarthyisten Arne Notkin i spidsen.

Det er så gennemskueligt, at det ville være komisk, hvis det ikke var så skræmmende, ja, man skulle tro, tilrettelæggerne et eller andet sted mente det samme, for alene udstyret i studiet er så gennemført Stasiagtigt, at det balancerer på kanten af parodien, ja ikke engang den blændende standerlampe rettet mod delinkventens ansigt mangler!

Læg hertil, at hvis de aflagte »tilståelser« ikke er ydmygende nok, gentages eller spærres anklagerne op efter gammel ekstrabladsstil, således billedet af den arme Jens Nauntofte på taget af en Vietcong panservogn, som man må se gang på gang, for at ingen skal være i tvivl om, at J.N. var en rygende kommunist og sandsynligvis gik ind for både Stalin og Gulag og det, der er værre, hvis man kan forestille sig sådan noget.

Det hidtil viste afsnit et af serien har intet med dokumentarisme at gøre, hvilket afsløres helt ud i interviewerens opfattelse af sin rolle.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden