Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Rold Als
Foto: ALS ROALD/Politiken-Tegning

Tegning. Rold Als

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Syv råd til, hvordan du går fra at være en folkesnyder til en god politiker

Sådan bliver du en bedre politiker

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der står han, politikeren. Iført et jakkesæt, der ligner det, han havde på til sin konfirmation. Pudsede sko, hænderne i lommerne og en lille dråbe fra næsetippen. Hans ølvom får skjorten til at sprække, og hans kone ligner reinkarnationen af Frederik VII. På talerstolen er en anden kandidat ved at gøre sig færdig. Hun minder om en containerkran i statur, har håret sat med kulfiberspatel og hønsenet og udstråler lige så meget empati som en middelstor sildetrawler. Hun ævler om noget, som en spindoktor har griflet på en Post-it med rettelak.

Tilliden til politikerskaren er i bund. Derfor vil undertegnede være behjælpelig for fremtidige folkesnydende banditter og give dem en guide til, hvordan man bør være som politiker.

1) Vær ærlig. Folk vil høre, hvor meget Novozymes har givet dig til din valgkamp og din sideløbende karriere som Sennepsmanden fra DM i hotdog. ’Kan vi redde akutafdelingen på Give Sygehus’, bliver der måske spurgt. Så svarer du: »Nej! For vi har brugt alle pengene på en mur, der skal holde venderne ude. De lurer på vores damer. Og billige roulader«. Men, bliver jeg så ikke valgt fra ved næste valg, tænker du? Bestemt. Men hvis du er fuld af løgn, så går det samme vej, med overhængende fare for et los i dadlerne af landets samlede befolkning, næste gang du vralter ned efter grillmad.

'Fornuftens husar' er endnu ikke et prædikat, man har kunnet påklistre nogen dansk politiker

2) Lyt. Demokrati handler om at høre på folket. Ikke at spytte på deres morgensko. »Men, folket er som regel idioter?«. Selvfølgelig er de det. De tænker ikke længere end til ligusterhækken. Men tit, så har de nu ret godt fat i virkeligheden – og er tæt på de ændringer, dit lovforslag om at indføre brandskat på privat indkøb af valdhorn, medfører i samfundet. Tættere end du er, inde på Borgen, hvor eneste kontakt med den virkelige verden kommer, når en 8.-klasse kalder dig en svans, efter at du har tabt i armlægning til Margrete Auken.

3) Vær folkenær. Vis, at du forstår befolkningen i stedet for at tage afstand fra dem, der ikke har samme holdning som dig selv, og hvis logiske sans ikke skabes af at stikke fingrene i ørerne. Bevis, at dit virkelighedsbillede ikke består af en bustur til Roskilde, et spil korrespondanceskak med Pernille Skipper og alt, hvad Lenin brækkede af sig, inden han tog billetten. (Fyyyh, Johanne!). Folk vil se fornuftige mennesker. Logik, medmenneskelighed og ikke for mange totalitære holdninger er sagen. At ligne en krydsning mellem Rudolf Hess og Kandis Johnny er ikke. (Fyyyh, Morten!).

4) Stå fast. Har du en holdning, så stå ved den. Mener du, Tórshavn bør være den nye hovedstad, så stå ved det. Mener du, det skal være tilladt at tune sin mejetærsker, så stå ved det. Mener du, det skal være strafbart at være AaB-fan, så har du ret. På den korte bane kan det give tæsk fra vælgerne, men i sidste ende vil folk alligevel opbygge lidt respekt for dig.

5) Hør efter. Bliver du præsenteret for fakta, der gør dig i stand til at tage et nyt – og bedre – standpunkt, er det din pligt at tage det. »Men så bliver Anders Samuelsen og alle på 14 år sure?«. Så lad dem tude, til de drukner i salte tårer. ’Fornuftens husar’ er endnu ikke et prædikat, man har kunnet påklistre nogen dansk politiker. »Hvad? Er der nogen, der bruger varebiler privat? Så er det da fjollet, at reglerne omkring privat indkøb af dem kun er lavet til at ramme en anden gruppe mennesker, så det koster en nyre, den førstefødte og alt, hvad der findes af penge i Burundi, at købe en?«. Du har den, slipsekvaj.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

6) Vær næstekærlig. Smil til naboen. Løb om kap med børnene på gaden. Donér til nødhjælp uden at poste det på Facebook – du behøver heller ikke at høre om det blæst op i medierne først. Folk sulter hver dag – også i lande, Ekstra Bladet ikke ser profit i at tage billeder af. Hvis du er et godt menneske, så skinner det igennem. Drop den krøllede habit, statsmandskabet erhvervet i den lokale kiosk, og at tro, at folk ikke bemærker, når du kradser på stjernekredsens dør, blot for at få en taburet i varmen, når korthuset vælter til slut. Det står allerede og svajer på ben af peddigrør.

7) Lev dig ind. Passion er et godt ord, uanset hvad du laver her i livet. Din fornemmeste opgave som borgdragon er at bekymre dig om befolkningen. For ham nede på hjørnet, der bebuder Messias genkomme i hjertet af Vanløse. For alle de fodboldfans, der siger ’vi’ om SønderjyskE. Og for ham, hvis livsværk består af en enkelt tur på hovedbiblioteket i Næstved. Deres problemer, bekymringer og glæder skal drive dig. Fand’me.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden