0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Slanger, ledninger og maskiner summer og hvisler i det rum i lejligheden, hvor Peter Jørgensen tilbringer det meste af sit liv. »Jeg er lige så meget et industriprodukt, som en Coca-Cola-flaske er«, mener han.

Peter Jørgensen vil gerne dø, men må ikke: Jeg er en andenrangsborger, en industriel ting uden værdighed

44-årige Peter Jørgensen er lam fra halsen og ned. Siden 2014 har han været afhængig af en respirator, og lige så længe har han ønsket at dø. Men døden er ikke til hans rådighed, så længe aktiv dødshjælp er forbudt i Danmark, og derfor må Peter Jørgensen tilbringe hver dag i en seng, hvor han bliver betjent af et sundhedssystem, han foragter, i et land, hvis politikere han kalder belærende hyklere.

FOR ABONNENTER

Gennem en smal åbning i gardinet kan man skimte Søndermarkens ranke randbeplantning, men også kun med øjnene knebet sammen. Der trænger nemlig et klart lys ind derudefra, som gør det rum, Peter Jørgensen lever sit liv i, til et gulligt stilstandskammer. Herinde er der så meget ro, at det føles som i en anden dimension, hvor det er umuligt at forestille sig, at folk motionsløber eller tøffer rundt med barnevogne derovre under Frederiksbergs trækroner.

Midt i rummet står en maskine og trækker vejret for sig selv og for det menneske, den er koblet til. Et transparent plastikrør slanger sig fra respiratoren op over sengen, videre langs Peter Jørgensens ubevægelige krop og ind i den gennem et hul midt på hans hals. Det er situationen, som den ser ud her på billedet. Sådan var den også i går, og det er også sådan, der ser ud i Peter Jørgensens lejlighed i morgen. Virkeligheden er udviklingsløs i et rum, hvor der ligger et menneske, som gerne vil dø, men ikke kan komme til det.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu
  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage