Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Chefer: Den gravide syge er blevet en epidemi

Vi har opbygget en kultur, hvor det er normalt at sygemelde sig ved de mindste symptomer, skriver to debattører lettere forarget.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvalme, bækkenløsning, iskiassmerter, svimmelhed, vand i kroppen, graviditetssukkersyge, madlede, plukveer og træthed – generne forbundet med en graviditet kan være mange og svære at håndtere.

Især hvis man samtidig skal passe et fuldtidsjob. Det kan de fleste – også dem, der ikke har prøvet det på egen krop – formentlig sætte sig ind i.

LÆS KRONIKEN

På de danske arbejdspladser oplever vi i disse år en sand flodbølge af sygemeldinger fra gravide. Det er ikke bare en fornemmelse, vi har, det er også noget, vi finder dokumentation for i statistikkens verden.

De nyeste danske tal, vi har, stammer fra en rapport fra Beskæftigelsesministeriet fra 2010, som viser, at cirka to tredjedele af alle gravide har mere end fire ugers sygefravær i løbet af deres graviditet.

En tredjedel har mere end otte ugers sygefravær. I gennemsnit har gravide 48 sygedage. Nyere norske tal fra 2012 bakker op om tendensen og viser, at cirka 75 procent af alle gravide er sygemeldte i løbet af graviditeten.

Dertil kommer det skjulte fravær, f.eks. i første trimester, hvor kvinderne endnu ikke har oplyst arbejdspladsen om graviditeten og deres sygefravær derfor ikke registreres som graviditetsbetinget.

Man siger, at graviditet ikke er en sygdom – alligevel sygemelder rundt regnet to tredjedele af alle gravide sig altså i mere end fire uger. To tredjedele!

Uanset hvordan man vender og drejer det tal, så er det en falliterklæring og skadeligt for både samfundet, virksomhederne og den enkelte gravide, som kan miste tilknytningen til arbejdspladsen. Det er noget, vi bliver nødt til at tage hånd om.

Mens der tales meget om sygefravær generelt, så er den graviditetsbaserede sygdom stort set fraværende i debatten. Måske fordi vi er bange for at komme til at lyde, som om vi anklager de gravide for at pjække, for at være for sarte, eller beskylder lægerne for at være for rundhåndede med sygemeldingerne.

Vi ved, det er et voldsomt upopulært synspunkt, alligevel vover vi at fremsætte den påstand, at vi er blevet for rummelige over for den gravide syge. At vi i alt for vid udstrækning glemmer, at gener i forbindelse med graviditet er helt naturlige og ofte ufarlige.

At vi har opbygget en kultur, hvor vi bekræfter hinanden i, at det er hårdt at være gravid og normalt at sygemelde sig ved de mindste symptomer – selv om vi samtidig siger, at graviditet ikke er en sygdom.

LÆS ARTIKEL

Og at vi som samfund er blevet lidt for gode til at spørge »Skal du ikke have en sygemelding?« i stedet for »Hvordan kan vi hjælpe dig til at blive på din arbejdsplads længst muligt?«.

Men hvorfor tyer vi til den hurtige løsning, sygemeldingen, når der er andre og bedre muligheder? En del af svaret er i vores optik berøringsangst. Som arbejdsgiver er det en ledelsesmæssig udfordring at håndtere den gravide medarbejder, de åbenlyse forandringer, der sker, og de effekter, det kan have på arbejdet.

Gener som følge af graviditet – hvad enten de er fysiske eller psykiske – bliver af mange ledere betragtet som et privat anliggende, og man kender måske ikke den enkelte gravides situation indgående nok eller de løsninger, som måske kunne lette generne på arbejdspladsen.

Derfor bliver graviditetssygemeldinger et ømtåleligt emne, som man er tilbageholdende med at tage fat i. Desuden skal man ikke undervurdere effekten af, at de fleste ledere stadig er mænd, hvilket kan gøre det yderligere vanskeligt.

For den enkelte gravide spiller det nok også en rolle, at graviditet ud over glæde ofte også er forbundet med bekymringer, usikkerhed omkring symptomer og forandringer i kroppen, som det er svært at vide, hvordan man skal håndtere – særligt som førstegangsgravid.

Hvis hjælpen og afklaringen hovedsageligt skal komme fra de 12 minutters møde, som en gravid gennemsnitligt har med jordemoderen fire gange i løbet af graviditeten, så er der måske ikke noget at sige til, at mange ender med en nervøsitetsbetinget sygemelding.

Der findes helt ubestridt gravide, som er så syge, at de ikke kan eller skal passe et arbejde, og når vi siger, at graviditetsfraværet er for højt, så snakker vi naturligvis ikke om kvinder med truende for tidlig fødsel, svangerskabsforgiftning eller andre alvorlige graviditetsrelaterede problemer som f.eks. meget kraftige bækkensmerter.

De skal selvfølgelig sygemeldes og passe bedst muligt på sig selv og deres barn.

POLITIKEN MENER

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men eksempelvis er mindre bækkensmerter helt almindeligt og ikke nogen farlig lidelse. De gravide kvinder skal opleve, at deres bækken løsnes, for barnet skulle jo gerne kunne komme ud efter ca. 9 måneder, så det bedste, kvinden kan gøre, er at træne bækkenmuskulaturen, så det kan støtte bækkenet og ryggen mest muligt.

Og det er også helt naturligt, at den gravide vil opleve træthed og besvær med at gå og stå længe.

De gravides fravær kan sagtens minimeres, samtidig med at trivslen forøges, hvis vi begynder at spørge, hvordan den gravide kan være på arbejdspladsen med sine gener, uden at de kommer til at fylde så meget, at det bliver ulideligt, og arbejdet ikke kan passes.

Som arbejdsgiver skal vi faktisk ifølge arbejdsmiljøloven vurdere, om der er forhold i arbejdet, der kan være til skade for graviditeten og som for eksempel kan kræve ændringer i arbejdets planlægning.

Hertil kommer, at det bør være en helt naturlig del af ledelsesopgaven løbende at tjekke, om der kan være særlige behov for aflastning, nedsat tempo osv.

Hvis man nu i den forbindelse lagde berøringsangsten i skuffen og snakkede åbent om den gravides velbefindende og supplerede med tilbud om f.eks. hjemmearbejde eller nedsat tid, så kunne mange sygemeldinger måske være sparet.

Men ansvaret ligger også hos den enkelte gravide. Der findes mange gode råd til, hvordan man holder sig sund og rask gennem en graviditet – f.eks. ved at motionere.

Men undersøgelser viser, at mange ikke er gode til at få det gjort, og hvis det nu er det bedste middel mod f.eks. lænde- og bækkensmerter, så hjælper det ikke meget, at arbejdsgiveren f.eks. stiller en bedre kontorstol til rådighed og giver den gravide kortere arbejdsdage.

Et helt konkret bud på, hvordan man kan løse problemet med unødvendige sygemeldinger hos gravide, har de hos Conopor, der laver skræddersyede forløb til virksomheder, som gerne vil holde på deres gravide medarbejdere.

I et sådant forløb ser en jordemoder med en særlig videreuddannelse sammen med den gravide på alle de faktorer, som spiller en rolle for den gravides trivsel. Her tages fat i arbejdet, hjemmet og den fysiske og psykiske sundhed ud fra den erkendelse, at årsagerne til det graviditetsbetingede sygefravær kan være mange.

Der arbejdes således med den udfordring, det er at være gravid i et tempofyldt samfund, hvor der stilles krav både på arbejdet, hjemme og ikke mindst fra en selv. Kvinden får her en række værktøjer, så hun kan få langt bedre styr på de mange udfordringer, hun oplever, og samtidig føle sig tryg i at være gravid og arbejdende kvinde.

Formålet er at give den gravide et andet alternativ end en sygemelding. For det er et faktum, at en sygemelding er let at få, når man er gravid. Erfaringerne viser, at denne rådgivning gennem hele graviditeten mindsker sygefraværet med gennemsnitligt 50 procent – og med lutter vindere til følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Graviditet er en gave, og selv om meget besvær kan følge med den runde mave, så er det grundlæggende ikke en sygdom at være gravid. Derfor skal sygemelding heller ikke være den mest brugte løsning, når de lykkelige omstændigheder pludselig bliver kvalmende eller smertefulde.

De fleste gravide, der har prøvet at være tvangsindlagt på sofaen, kan levende berette, at der ikke er den store morskab i det. Ligesom de fleste arbejdsgivere, der har oplevet ansatte sygemelde sig tidligt i en graviditet, ved, hvor omkostningsfuldt det er.

Så for alles skyld bør vi starte med at spørge den gravide, hvad der skal til for, at hun kan blive på arbejdspladsen så længe som muligt. Og først når alle andre muligheder er udtømte, skal vi gribe til sygemelding.

Ellers er vi med til at sygeliggøre en helt igennem sund, naturlig og glædelig proces.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden