0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


DFU-formand Chris Bjerknæs: Politikerne skal skabe kernevelfærd i stedet for at drømme om narcissistiske prestigeprojekter

Kommuneudgifterne til ældrepleje falder, mens udgifterne til kultur stiger. Det burde være omvendt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anne-Marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Foto: Anne-Marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg er træt af politikere, der altid er så stolte over kulturhusene, bibliotekerne og kunsten i byen – monumenter, som de kan promovere byen på og sætte deres navn under.

De burde hellere være stolte over et nyt demens-aktivitetscenter for ældre, en kommune uden huller i vejene eller en lokal skole, der er velfungerende. Men det er nok for meget at forlange, for det er ikke lige så let at pege på de ting og sige, at 'det der var jeg med til at forandre'. Det er ikke så håndgribeligt.

Men lad os få de kedelige, grå hverdagsbeslutninger ind i dansk politik og smide narcissismen og den politiske prestige-jagt ud.

Udgifterne til ældrepleje er i gennemsnit faldet med 23,8 procent opgjort per +65-årig siden 2007. Det står i skærende kontrast til, at en undersøgelse viser, at det er den mærkesag, flest vælgere vægter højest ved det forestående valg.

Men pengene er ikke forsvundet ud i et stort tomt hul, for udgifterne til kulturen steget med 10,4 procent pr. borger i landets kommuner. Men hvem har bedt om al den kultur? Og hvem har bedt om det på bekostningen af velfærden og et godt seniorliv?

Når jeg går hånd i hånd med min hustru ned ad gågaden, så er det for at kigge på butikker, gøre dagens indkøb og fordrive tiden, ikke for at kigge på kunst

Når jeg går hånd i hånd med min hustru ned ad gågaden, så er det for at kigge på butikker, gøre dagens indkøb og fordrive tiden.

Det er ikke for at kigge på kunst i mange-millioners-klassen, der hovedsageligt bare fylder i byrummet. Hvis jeg vil opleve kunst, så tager jeg en tur på museum, hvor kvaliteten og udvalget dels er langt større, og hvor jeg kan vælge til og fra efter min smag og behag – ikke alle mulige andres.

Jeg har nemlig ikke behov for at tage stilling til ny, eksperimenterende kunst mellem blomsterhandleren og urmageren. Det er desuden en hån mod mine skattekroner.

Når jeg går på biblioteket, er det for at læse bøger, blive klogere, fordybe mig og for at udfordre mine læsefærdigheder. Men landets biblioteker er i forvandling. Bøgerne skal have havudsigt og ligge på kommunens dyreste adresser til trecifrede millionbeløb, og bibliotekerne skal være moderne kulturhuse.

Men ingen har bedt om det, og det bidrager næppe til større fordybelse, at H.C. Andersen skal konkurrere med Øresund om opmærksomheden. Sælg dog de dyreste adresser fra til det private erhvervsliv og styrk kernevelfærden i stedet.

Hvor ville det dog være befriende, hvis kommunerne og politikerne stoppede prestigeprojekterne, holdt en pause de næste fire år og brugte pengene på at styrke ældreplejen

For hvor ville det dog være befriende, hvis kommunerne og politikerne stoppede prestigeprojekterne, holdt en pause de næste fire år og brugte pengene på at styrke ældreplejen for alle de mange ældre, der har været med til at skabe det velfærdssamfund, som vi har i dag.

De ældre har været med til at skrabe de penge sammen, som politikerne lige nu bruger på meningsløse lysende bænke, urtehaver, syngende træer og kunst i lange baner.

Jeg vil hellere stemme på en politiker, der tør at sige, at vores kommune skal være mest mulig kedelig og leverpostejsagtig. At her tør vi skabe den bedste velfærd - ingen huller i vejene og trivsel for borgerne i stedet for at bruge kommuneskatten på meningsløse kunstprojekter.

Kernevelfærd er vejen frem, og jeg drømmer om et kedeligt leverpostejsland, hvor vi har kommunal velfærd, ikke kommunekunst, i verdensklasse.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere