Tegning: Philip Ytournel

Tegning: Philip Ytournel

Debatindlæg

Forskere om vaccineskepsis og alternative sundhedsråd: Vores tillid til forskning, myndigheder og sundhedsanbefalinger er i frit fald

Eksperternes autoritet vakler, særligt i sundhedsdebatten. Her er vores bud på, hvad politikere, embedsmænd og forskere skal gøre for at genoprette den saglige debat.

Debatindlæg
FOR ABONNENTER

Forleden måtte Sundhedsstyrelsen dementere en anklage om, at den skulle have betalt en række kendte sundhedsbloggere for at føre befolkningen bag lyset som en del af deres kampagne for hpv-vaccinen. Den fejlagtige anklage var blevet fremsat på hjemmesiden HPV-update, som mange vaccine-skeptikere orienterer sig imod.

Eksemplet er desværre ikke enestående. Inden for stort set alle områder i samfundet er der faldende tillid til vidensautoriteterne.

En række danske og internationale meningsmålinger har på det seneste vist, at stadig flere borgere har faldende tillid til videnskabelige resultater, sundhedsanbefalinger og myndigheder. Det ser vi blandt andet i skepsissen over for hpv-vaccinen, men også i den stigende mistillid til lægers viden om sundhed, den vedholdende tvivl om årsagerne til klimaforandringerne, og når politikere mistænkeliggør bredt anerkendt forskning.

Særligt i sundhedsdebatten er det tydeligt, hvordan folk, der har mistet tillid til myndigheder og vidensautoriteter tænker og handler. Konspirationer og personangreb erstatter den saglige argumentation, og debatten flyder over med misinformation.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce