0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Greenpeace: Dansk svineproduktion påstår, at de har verdens mindste klimaaftryk. Men, men, men...

Når klimabelastningen fra 15 millioner smågrise regnes med, ligger Danmark pludselig ikke i toppen, men i bunden, når det gælder svineproduktionens klimabelastning per kilo kød.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kim Rathcke Jensen
Foto: Kim Rathcke Jensen

Arkivfoto: Kim Rathcke Jensen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Landbrugets topfolk fremstiller en analyse af klimaaftrykket fra forskellige landes produktion af svin, som om Danmark ligger i toppen. Det er imidlertid langtfra tilfældet, når man inkluderer klimaaftrykket fra de 15 millioner smågrise, der eksporteres.

»De danske grise er de mest klimavenlige grise i verden«. Sådan sagde formanden for Klimapartnerskabet for Fødevare- og Landbrugssektoren, Danish Crowns topchef, Jais Valeur, forleden til Agriwatch.

Og da det anerkendte World Resources Institute (WRI) for nylig udgav en analyse, der sammenligner klimaaftrykket fra svineproduktionen i 13 lande, kvitterede landbrugets hovedorgan, Landbrugsavisen, med ordene »Verdensmester« og »Dansk svinekød er verdens mest klimavenlige«.

WRI-analysen er bestilt og delvis finansieret af Landbrug & Fødevarer, og når det kommer til udledningen af kilo CO2-ækvivalenter per kilo produceret svinekød, ligger Danmark sammen med Holland, Tyskland, USA, Storbritannien, Polen, Frankrig og Sverige ganske rigtigt i den bedre halvdel.

Faktisk sniger Danmark sig med en ganske lille margen ind på en førsteplads, men WRI skriver i rapporten, at forskellene er så små, og data er behæftet med så stor usikkerhed, at disse otte landes udledning må betragtes som værende den samme.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter