0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bjarne Corydons skæbnetime er nær

Finansministeren må sætte job, vækst og uddannelse i fokus her og nu.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Magnus Holm
Foto: Magnus Holm

krise. Bjarne Corydon må bevise, at han har evnerne til at være andet end en dygtig topembedsmand på tålt ophold i Finansministeriet.

Kristian Madsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kristian Madsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Sammensværgelsesteoretikerne – og dem har Det Kgl. Danske Socialdemokrati aldrig manglet – mener, at det var med velberåd hu, at Mogens Lykketoft lukkede den stigende interne kritik af finansminister Bjarne Corydon ud i offentligheden ved et møde i tænketanken Cevea.

Selv om Lykketoft blev professionelt ophidset over, at Jyllands-Posten viderebragte hans bemærkninger, tilskriver de fleste den gamle magtspiller så meget machiavellistisk metode, at han udmærket vidste, at bemærkningerne ville finde vej til pressen.

Først gav Lykketoft en lige venstre til regeringens ensidige fokus på arbejdsudbud og budgettets balance i 2020.

Corydon dummede sig, da »han købte Finansministeriets regnemetoder, da han ankom. Det var der ingen som helst grund til. Det bygger på økonomiske teorier, som strider imod enhver erfaring på dansk jord«, sagde 1990’ernes succesrige finansminister.

LÆS ARTIKEL

Og han fortsatte med et leverstød til den skattereform, som S-ledelsen betragter som hjørnestenen i forsøget på at generobre midten i dansk politik: »Det er i hvert fald ikke bevist på skandinavisk grund, at lavere marginalskat øger arbejdsudbuddet«, lød Lykketofts lammende kritik.

Det største problem for Bjarne Corydon er imidlertid ikke Lykketofts eventuelle illoyalitet. Det er derimod, at Lykketoft så præcist sætter fingeren på det, finansministeren tilsyneladende ikke selv kan se, og at den interne kommunikation i Socialdemokratiet er så ringe, at Lykketoft må sige det offentligt for at blive taget alvorligt.

Der er naturligvis ikke noget galt i at lave langsigtede prognoser for dansk økonomi. De kan være kvalificerede gæt på udviklingen, hvis ikke den truende økonomiske nedsmeltning i Europa vælter alle antagelser, der kan være med til at prioritere politikken: Hvilke initiativer har vi råd til nu, og hvad må vente til senere?

Det ved Lykketoft, der på godt og ondt selv har indført de langsigtede finanspolitiske planer i dansk politik.

Men regeringen har byttet rundt på mål og middel. Opfyldelsen af de målsætninger, embedsværket har regnet sig frem til, er blevet et mål i sig selv.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage