0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sekterisk udrensning venter i Syrien

Hvor mange kristne flygtninge vil Danmark modtage fra Syrien, når Assads regime bryder sammen?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
GERMANO ASSAD/AP
Foto: GERMANO ASSAD/AP

flugt. Syriske flygtninge i en lejr i Tyrkiet.

Herbert Pundik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Herbert Pundik
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I Mellemøsten er alternativet til ’slemt’ i reglen ’værre’.

Assads dage er talte. Hvor længe han holder afhænger ikke af udfaldet af kampene om Syriens næstvigtigste by, Aleppo, der har stået på i tre uger, men om hvor længe hæren og sikkerhedsstyrkerne forbliver loyale og villige til at slås.

Assad træder ikke tilbage og overlader Syrien til en overgangsregering, som FN fantaserer om, ikke så længe han kan stole på hæren.

Det kan have lange udsigter, fordi hærens kerne består for størstedelens vedkommende af medlemmer af Assads alawitklan, af kristne og drusere og andre mindretalsgrupper. De kæmper ikke for Assad, men for deres kære liv.

De har udgjort det grundlag, der muliggjorde Assad-klanens over 40 års terrorregime. De har medvirket til at undertrykke det sunnimuslimske flertal, der tæller 60 procent af befolkningen, og i dag er de bange for fremtiden.

De behøver blot at se over grænsen til Irak for at få bekræftet deres værste anelser. Assad-regimet var et mindretalsdiktatur ligesom Saddam Husseins i Irak. Efter Saddams fald tilfaldt magten det shiamuslimske flertal.

Sunnierne er nu et magtesløst mindretal, og efter at de amerikanske tropper ved sidste årsskifte rømmede Irak, er deres situation forværret.

Det sunnimuslimske Al-Qaeda i Mesopotamien, der bekæmper Nouri al-Malikis shiamuslimske styre, er atter aktivt. På en enkelt dag i juli gennemførte terrorbevægelsen 40 aktioner, der kostede over 100 mennesker livet. Assad som person er et skinproblem. Om han forbliver i landet eller flygter, optager FN stærkt.

Et flertal af generalforsamlingens medlemmer stemte 2. august for en meningsløs resolution, der igen opfordrede Assad til at forlade Syrien. At FN beskæftiger sig med et biproblem er et patetisk udtryk for verdensorganisationens irrelevans i en situation, hvor der er over 20.000 dødsofre og fare for mange flere.

Assads dage er talte. Der er tegn på, at også Moskva overvejer denne mulighed. Rusland leverer fortsat våben og ammunition til de syriske styrker, men har aflyst en leverance af helikoptere. Skibet ligger i en engelsk havn.

Moskva påstår, at grunden er, at det engelske forsikringsselskab ikke vil gentegne en forsikring. Moskva har tilsyneladende ikke overvejet at selvforsikre.

Det afgørende er ikke Assads skæbne, men Syriens. Selv om den syriske hær bryder sammen, fordi generalerne vælger at redde deres skind, og de sunnimuslimske soldater deserterer, vil mange drusere, alawitter og kristne fortsætte kampen i selvforsvar.

Druserne kan søge tilflugt i deres traditionelle områder, hvor de udgør et flertal, og det samme gælder alawitterne, der er flertal i Latakiaprovinsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage