0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kontrol, mistillid og stort sygefravær

Regeringen er et sølle forbillede for offentligt ansatte. Depressioner øger sygefraværet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mistillid. »Da mange offentligt ansatte gik på gaden for nogle år siden, handlede det ikke om løn, som regeringen ellers indædt påstod« skriver Siggi Kaldan.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er slået alarm. Sygefraværet stiger i den offentlige sektor. Voksende sygefravær har i mange år inden for mange slags managementteorier været et væsentligt parameter. Det indikerer ganske enkelt dårlig ledelse.

Rammer det en enkelt division i virksomheden, kan det være en mellemleder, der er uegnet til sit job. Rammer det hele virksomheden, har den overordnede ledelse ansvaret. Det sidste er det vanskeligste at håndtere, fordi den overordnede ledelse også har ansvaret for at løse problemerne.

Og forudsætningen er at mestre den vanskelige kunst at indrømme egne fejl. I dette tilfælde er det regeringen, der er den overordnede ledelse, og det med at indrømme fejl er ikke en af dens mest iøjnefaldende kvaliteter.

Den offentlige sektor i Danmark har traditionelt været velfungerende. Lad mig begynde med et konkret eksempel. I 1974 blev jeg ansat på et splinternyt gymnasium.

Her skulle jeg selvfølgelig læse et skema ligesom alle andre lærere. Ud over det var det vores ansvar at få gymnasiet til at fungere, det vil sige at få en dagligdag til at fungere med firehundrede unge mennesker, der havde alskens problemer, som unge mennesker jo har. Og så skulle de rustes til eksamen og i øvrigt lære at tænke og handle konstruktivt og kritisk i et demokratisk samfund.

Det er en meget kompliceret opgave, men den lykkedes på mange måder. De unge mennesker kom godt i vej. Så godt som alle fik en eksamen og en videregående uddannelse, og rigtig mange betragtede gymnasieårene som en fantastisk gave, og vi gik med liv og sjæl op i at gøre vores uddannelse, vores gymnasium til netop sådan en gave. Ministeriet, eller dronning Margrethe, som vores gamle rektor altid sagde, gav os ansvaret, og det gjorde os selvfølgelig ansvarlige.

1980'ernes opbremsning
På samme måde udviklede den offentlige sektors mange områder sig. Det forkætrede, og indrømmet ikke bare vellykkede, antiautoritære oprør, der strakte sig over langt flere år end 1968, gjorde arbejdet i kommunernes forvaltninger, på hospitalerne, i folkeskolerne, i børnehaverne, på plejehjemmene, af og til sågar i ministerierne meningsfuldt.

Vi fik en statsradiofonisk børne- og ungdomskultur, og vi troede på, at vi gjorde en forskel. Vi væltede alle vegne skrankepaverne, for at bruge Ekstra Bladets kreative udtryk, og vi forsøgte at bruge vores sunde fornuft.

Vi talte med i stedet for at tale til – elever, patienter, klienter, borgere, ja endog til børn. Og det lykkedes langt hen ad vejen, selv om åbenheden, fantasien og demokratiseringen jo også blev modarbejdet af magtglade, småborgerlige traditionalister, idealistiske kommunister og sure, gamle mænd i alle afskygninger.

Det danske samfund blev mere åbent, det blev mere meningsfuldt at gå på arbejde; kvinderne fik for alvor mæle, også på arbejdspladsen; minoriteter kom til orde, også på arbejdspladsen; ungdommens egne stemmer blev hørt i både radio og tv, for eksempel sammen med Tine Bryld og Poul Nesgaard for nu at tage et par markante, uforglemmelige yderpunkter. Og vi var med rundt omkring på kontorer, skoler, hospitaler, vuggestuer og plejehjem, men måske i virkeligheden ikke så meget i ministerierne?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage