Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Joachim Adrian(Arkiv)
Foto: Joachim Adrian(Arkiv)

Vindere. De boligejere, der ikke har belånt sig fuldstændigt, er ifølge sociolog Jørgen Øllgaard dem, der styrer politikken i Danmark.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Danmark: En pantsat nation

Op mod 50% af danske boligejere har pantsat sig, og finanssektoren har hæmningsløst belånt nationen.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den græske boble brast.

De græske politikere har i årtier bestukket vælgerkorpset ved hjælp af penge, som staten lånte i udlandet. Lånene blev brugt til at ansætte flere (vælgere) i den offentlige sektor, til pensionsordninger, til voksende lønninger og så videre. Og den græske befolkning tog hele den enorme velfærdsstigning som en selvfølge uden at stå til regnskab for, at de rige og de selvstændige ikke betaler skatter, eller at Grækenland faktisk ikke producerer ret meget, der begrunder velstandsstigningen.

Lånemøllen blev af politisk-økonomiske grunde hemmeligholdt af EU’s politikere og de store banker, men boblen er nu afsløret for offentligheden.

Situationen i Danmark er i virkeligheden ikke meget bedre, bare anderledes. Her er det nemlig ikke staten, som er den store låntager i udlandet. Det er derimod finanssektoren (banker og kreditforeninger). De har lånt penge i udlandet, for at boligejerne (i knap 1 million parcelhuse og 130.000 ejerlejligheder) kunne tage enorme lån i 00’erne. Derfor kan ejerne groft sagt deles op i fire grupper:

20 procent af boligejerne er teknisk insolvente, det vil sige, at de har større gæld i parcelhuset eller ejerlejligheden, end de kan sælge for

20 procent vil ved et salg komme ud med et 0 eller en mindre gevinst, svarende til værdien af deres udestue

40 procent har en vis friværdi, omkring halvdelen af deres bolig

20 procent er tæt på at være gældfri, typisk snusfornuftige pensionister. Kun disse pensionister er egentlige, reelle selvejere.

Indrømmet, det er et skøn, hvor store grupperne egentlig er. Men at antallet af kritisk belånte i de to første grupper er højt, bekræftes indirekte i Nationalbankens seneste kvartalsoversigt om ’Familiernes formue og gæld’. Her fortælles på lakonisk banksprog, at nogle danskere er »flittige brugere af det finansielle system«. I praksis betyder det, at mere end hver tredje familie (ejere og lejere) havde nettogæld i 2010. Der er således hele 236.916 familier med nettogæld, og de har i gennemsnit en gæld på hele 497.319 kr. (kvartalsoversigten, tabel 8).

LÆS OGSÅ

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden