Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Per Marquard Otzen

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


At begynde hvert et øjeblik

Som guder eller insekter på bladet i evighedens nu: Velkommen til det ny nu!

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvordan skal man vænne sig til alt det ny?

Nemt nok. Den menneskelige tilpasningsdygtighed er nærmest grænseløs, vores evne for omfortolkning - legendarisk. Alene i min levetid er hele tre skrækscenarier gået i opfyldelse. Men vi oplever dem som - succeshistorier!

Tænk på Aldous Huxleys 'Fagre nye verden', hvor der tages forskud på udviklingen af de reproduktive teknikker, bioteknologien og sovende indlæring. Fint at få børn på utallige måder, flot, at vi ad genteknologisk vej er ved at helbrede dødelige sygdomme. Drømmen om at komme 'sovende' til lærdom er vel heller ikke helt ueffen, de tilgængelige medikamenter taget i betragtning, for slet ikke at tale om kommunernes implementering af NLP - neurolingvistisk programmering.

Manipulationen af vores eget inderste væsen kan man jo ikke mærke. Så nu mangler vi bare en metode til at afskaffe de udgiftstunge syge og selvforskyldte gamle.

Realiseringen af George Orwells Big Brother-samfund, '1984', tager vi stille og roligt. Video-overvågning i det offentlige rum og telefonaflytning i det private - for ikke at tale om kontrol med de såkaldte visitationszoner, hvor folk efter terrorlovene kan anholdes uden retskendelse - betryggende. Og hvad med Facebook-tranparens?

Om Ray Bradburys 'Fahrenheit 451' er gået i opfyldelse, er en smagssag. For vi brænder ikke bøger, vi makulerer dem - når de ikke svarer til markedets behov. Bogmessernes elefantiasis er svar på en efterspørgsel efter noget, mange mangler. Som om der ikke var bøger nok. Aldrig før i historien har så mange mennesker arbejdet på deres personlige udvikling og investeret i individuel salighed.

I 1958 slog den berømte zenmester Suzuki sig ned i USA - forfatter til bogen 'At begynde hvert et øjeblik' - fordi han i amerikanerne genkendte 'begyndersindet'.

LÆS OGSÅ

Også danskerne har forbundet sig med USA, kulturelt og militært, for at få del i troen på fremtiden. I de sidste hundrede år er 'det nye' kommet fra Amerika. Mens USA i teknologisk henseende er blevet sammenlignet med Romerrigets muskel, har Europa været opfattet som det gamle Grækenland med de immaterielle kulturværdier - demokratiets vugge. Men det er lul lul, vuggen går… Græder hun, Europa, selvom hun har fået en pris?

Opgaven er ellers indlysende: At virke for freden og demokratiet udadtil og at udvikle den transnationale utopi indadtil, der sikrer social sikkerhed og som ikke ender i en af de to blindgyder - i nostalgien efter den nationale velfærdsstat eller i det neoliberale finansmareridt.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden