0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Det er på tide at skabe en global grøn vækstøkonomi

I længden kan vi ikke pumpe og brænde os til vækst. Men nu ved vi, hvad der skal til.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 FINN FRANDSEN (arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

»Vi har opskriften. Vi ved, hvad der skal til, så lad os nu få gjort noget ved det«, skriver dagens kronikør om klimaudfordringen.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Verden har brug for vækst nu af hensyn til økonomien.

Men kloden har akut brug for en energitransformation - altså en ændring af de energityper, vi bruger i dag - af hensyn til klimaet.
Kombination af to behov

Jeg er realist. Den økonomiske krise, verden befinder sig i, sætter den grønne dagsorden under pres. Men krise eller ej. Verdens befolkning vokser, og derfor stiger efterspørgslen og forbruget af energi også.

Jeg er også optimist og ser mulighederne i behovet for vækst på samme tid som behovet for mere grøn energi. Lad os derfor kombinere de to behov i en grøn vækstøkonomi.
Ingen vækst uden grøn vækst

Sidste uges konference Global Green Growth Forum satte endnu en gang København på det globale landkort. Mens jeg hilser den nye danske regerings ambitioner på området velkommen, må vi indse, at der er brug for globale løsninger, før vi kommer i mål. Det var derfor godt at se, hvor engageret konferencedeltagerne fra hele verden var i at finde løsninger. For mig satte konferencen gang i nogle tanker om global grøn vækst.

LÆS OGSÅ

Når vi deltager i initiativet Global Green Growth Forum, som handler om at fremme grøn vækst gennem bedre offentlig-privat samarbejde, så gør vi det, fordi vi tager udfordringen alvorligt. »It's the economy, stupid« lyder Bill Clinton-citatet fra den amerikanske valgkamp i 1992. Citatet er verdensberømt, men passer præcis på situationen nu. Vi bliver nødt til at indse, at uden grøn vækst, så er der ingen vækst.

Hvis vi fremskriver den globale produktion af varer, så fordobles den hvert 20.-25. år. Det er ikke holdbart med de nuværende produktionsmetoder. Mange af vores naturressourcer er allerede belastet massivt på grund af den måde, hvorpå vi skaber vækst i den nuværende fossile økonomi.
Fattigdomsbekæmpelse

Det er altså kun et spørgsmål om tid, før de ressourcemæssige begrænsninger for alvor vil påvirke vores velfærd og økonomisk vækst. Der er altså et reelt problem. Måske ikke for os herhjemme lige nu, men det er der allerede i dag for folk i tredjeverdenslande. Regningen er på vej og vil helt sikkert ende hos vores børn i fremtiden.
LÆS OGSÅ


Grøn vækst er derfor, globalt set, den eneste måde at løfte milliarder af mennesker ud af fattigdom på gennem udvidet bæredygtig økonomisk aktivitet, mens den grønne vækst samtidig vil mindske virkningen på Jordens begrænsede ressourcer i en voksende økonomi.

Vi er derfor nødt til at handle nu for at skabe grundlaget for en grøn økonomisk forvandling, der vil føre til en bæredygtig model for økonomisk vækst.
Rammebetingelserne for den grønne økonomi

Men kan den grønne økonomi reelt levere vækst? Det kan vi. Hvis vi har de rette rammebetingelser.

Lad mig give et eksempel fra en branche, som er gået fra en niche til at være et bærende forretningsområde i verdensøkonomien. I løbet af de seneste 20-30 år har en øget udbredelse af informationsteknologi drevet produktivitet og vækst i den globale økonomi.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage