Omkostninger. Det er i krigens natur, at den fremtvinger menneskelige såvel som økonomiske tab.
Foto: Lars Skree (arkiv)

Omkostninger. Det er i krigens natur, at den fremtvinger menneskelige såvel som økonomiske tab.

Kroniken

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


'Armadillo' og krigens virkelighed

Afghanistankrigen er allerede tabt, og regningen har udløst finanskrisen.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Når de unge soldater i den danske Afghanistanfilm ’Armadillo’ står jublende og næsten i ekstase beretter, hvordan de har slået talebanere ihjel, spørger vi, om det så handler om krig, om jura, om politik, massemedier, filmkunst eller opdragelse.

Vi prøver at få styr på krigen, kamphandlingerne, drengenes erfaringer, og vores politiske mål. Og på de retlige grænser.

Vi spørger, om man bør lave film om den slags, og om filmen egentlig kan sige noget om det. Efter Anden Verdenskrig sagde en af de store tyske filosoffer, at nu kunne man ikke mere skrive digte.

Omdrejningspunktet i fortællingen er da også et helt andet. Det drejer sig hverken om krig, politik, jura eller kunst. Men om en slags religion. Når lysene gnistrer i de unge soldaters øjne efter den intense kamp, skyldes det, at de har reddet deres kammeraters liv.

De har opnået den ultimative anerkendelse, nemlig at redde deres fællers liv. Det er kammeraterne, de kæmper for; og det er en ting; noget andet er at opleve, at det lykkes.

Det er et møde, som kan sammenlignes med en åbenbaring og en orgasme, der skaber liv. Her og nu har to sjæle mødt hinanden og er blevet forenet i kampen om kroppens liv. Det drejer sig om inklusion og sjælefred, om at få en evig berettigelse til at have sin gang på Jorden. Frem for at være ekskluderet og gå rundt med evindelige spørgsmål og usikkerheder om man som enkeltmenneske er o.k., god nok og ikke blot en ensom stakkel, har man reddet en anden og måske en helt gruppe.

Kroppens liv er blevet til korpsånd og et altinkluderende fællesskab, der varer livet ud. Det er få forundt, sker sjældent, og det er helt forståeligt, at de unge uskyldige drenge flipper helt ud over den oplevelse.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang i 3 måneder for 299 kr

Eller prøv én måned for 1 kr.

Se tilbud

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce