Arkivtegning: Per Marquard Otzen
Kroniken

Big Data i sundhed rammer de svageste

Der er brug for en national strategi og investering, hvis vi vil sikre, at borgernes sundhedsdata forbliver fælleseje og kommer alle danskere til gavn.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Inden for de seneste år har teknologigiganter som f.eks. Apple, Microsoft og Google investeret massivt i dataopsamling fra smarte skridttællere, søvnmålere, pulsmålere og fitnessure, der repræsenterer nye former for sundhedsdata. Via smartphones sendes data op i skyen, som dataservere på internettet ofte kaldes.

Her analyseres og returneres data til brugerne i form af fine kurver og gode råd om mere motion og søvn osv. Dette fænomen kaldes quantified self – på dansk: selvmåling.

Big data er for længst blevet big business – også inden for sundhed – og det stopper ikke ved simpel fitness-selvmåling.

Næste bølge er allerede på vej med apparater, der er godkendt til at måle blodtryk, blodsukker og temperatur. Derfor kommer data inden længe til at revolutionere udviklingen af vores fremtidige sundhedsvæsen.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce