Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Fotomontage: Søren Arke
Foto: Fotomontage: Søren Arke
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Så slå dog alarm: Det er en skandale, at svindel-mistanken ikke blev delt

Havde Tyskland slået alarm i 2011, da de blev opmærksomme på svindelnummeret, ville mange milliarder kroner være sparet.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er let at blive rasende og ufattelig forarget over de snesevis af banker og finansinstitutioner, der medvirkede til at bedrage de europæiske lande for hundreder af milliarder kroner i skattesvindelskandalen. Det er helt rimeligt. De involverede banker og personer skal straffes så hårdt som overhovedet muligt.

Men når lektien fra skandalen skal læres og andre fremover forhindres, er det også vigtigt at fokusere på myndighedernes enorme svigt, når det gælder om at dele viden på tværs af grænser.

Det er fuldkommen bizart, at det tog år for de tyske skattemyndigheder at varsko deres europæiske partnere om, at der blev svindlet i stor stil med refusion af udbytteskat.

Den selvsamme amerikanske mand, som vakte tyskernes mistanke om urent trav i 2011, stjal året efter omkring 6 millioner kroner fra den danske statskasse. En mail kunne måske have forhindret det.

Men det var langtfra kun Tyskland, der svigtede.

Da Tyskland langt om længe – efter mere end 4 år – tog sig sammen til at orientere OECD om svindlen, og at den også var rettet mod andre lande, tog det mere end 8 måneder, før organisationen lagde det på sin hjemmeside. Og da advarslen endelige kom online, fjernede OECD oplysningen om, at svindelnummeret kunne være relevant for andre lande end Tyskland.

Det er ganske enkelt ikke godt nok. I en verden med grænseoverskridende kriminalitet bliver myndighederne – med respekt for privatlivets fred og den generelle retssikkerhed naturligvis – nødt til at blive meget, meget bedre til at dele viden med hinanden

Havde Tyskland slået alarm i 2011, da de blev opmærksomme på svindelnummeret, ville mange milliarder kroner være sparet. Det bør alle nationale myndigheder i den grad rette op på og aktivt søge at informere hinanden så meget og så hurtigt som muligt, når det gælder grænseoverskridende kriminalitet.

Det samme gælder OECD, den internationale organisation, der har fokus på vidensdeling mellem de velstående lande. At den ikke straks videregiver oplysninger om et transeuropæisk svindelnummer til medlemstaterne, er en skandale.

At rette op på det kunne passende være departementschef i Udenrigsministeriet Ulrik Vestergaard Knudsens første store prioritet, når han om kort tid tiltræder som vicegeneralsekretær i OECD.

mr

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden