Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Folkeskolen Sønderkærskolen i Hvidovre, 2011.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Politisk spareiver presser elever ud af folkeskolen

Bevar dog små skoler.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommuners ønsker om at spare penge har i de seneste ti år skubbet masser af børn væk fra folkeskolen og over i frie skoler og privatskoler, viser en kortlægning i Politiken Skoleliv.

Mekanismen i Tønder, Nyborg, Ringsted, Lolland, Bornholm, Stevns og andre kommuner er denne: Politikerne lukker en eller flere små landsbyskoler eller lægger skoler sammen. Men mange børn flytter ikke med.

Forældrene vælger nemlig at sende dem i en lokal betalingsskole, fordi de foretrækker en lille skole tæt på fremfor en stor skole langt væk.

At lukning og sammenlægning af landsbyskoler fører til elevflugt fra folkeskolen, er helt igennem uholdbart.

Kommunerne har en pligt til at sørge for, at små lokalområder er forsynet med folkeskoler, som kan understøtte det lokale miljø, der i disse år er sat under pres. At sløjfe den lokale folkeskole i en budgetforhandling kan få meget negative konsekvenser.

Og nej, det er på ingen måde en formildende omstændighed, at mange forældre vælger en lokal betalingsskole.

Det underminerer nemlig selve ideen om den fælles, lige og gratis skole, hvis kommuner regner med, at utilfredse forældre ’bare’ kan betale for en plads på en lokal skole af egen lomme på skolemarkedet, for hvad så med den familie, der ikke har råd?

Det er helt fair, at forældre kan vælge private skoler, fordi de foretrækker særlige pædagogiske principper for deres børn. Men det er en falliterklæring, hvis det bliver lange afstande og frygten for kvaliteten på mammutskoler, der skubber forældre over i betalingsskoler.

Helt barokt er det, at de sidstnævnte slet ikke ønsker at overtage de mange elever på flugt. Formændene for de frie og private skoler kritiserer i Politiken Skoleliv kommunerne for i denne sag at tænke alt for meget i økonomi og alt for lidt i sammenhængskraft.

Hørt!

At skolelukninger og -sammenlægninger fører til elevflugt fra folkeskolen, bør være et wakeupcall for kommunalpolitikere og KL.

Heldigvis er der allerede flere kommuner, der har hørt det og har sat sig for at holde fast i de små folkeskoler. Lad os håbe, disse kommuner kan blive rollemodeller i den kommunale verden.

Er det dyrt at holde liv i folkeskolen? Ja. Men det er alle pengene værd.

pmj

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden