I et land som Danmark er boligen afgørende for befolkningens levevilkår og forbrugsmuligheder. Om man er ejer eller lejer, spiller en stor rolle, ligesom huslejestørrelse og ejendomsskat gør. På den baggrund er det uventet, at der skal en iagttager udefra til at pege på det problem, som kapitalfonden Blackstones massive opkøb af danske ejendomme udgør. Men det er det, FN-rapportør Leilani Farha har gjort, og det skal hun have tak for.
I sit brev til den danske regering skriver Farha, at love her i landet »gør det muligt for hidtil usete mængder af global kapital at blive investeret i danske boliger alene med det formål at akkumulere rigdom«.
Det er så sandt, som det er sagt. På et par år har den amerikanske gigant opkøbt 136 boligejendomme, og de 70 sager, som siden er rejst af Lejernes LO om store huslejestigninger, fupmoderniseringer og chikane mod kapitalfonden og dens danske samarbejdspartner, 360North, taler deres eget tydelig sprog: Huslejer stiger til det dobbelte eller tredobbelte, når f.eks. en toværelses lejlighed ved genudlejning kommer til at koste 11.000 kroner om måneden efter forbedringer af køkken og badeværelse.
jsp
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar