Det var, fortalte Jeppe Kofod torsdag til Politiken, noget både »uhørt« og »ekstraordinært«, da han som dansk udenrigsminister tog afstand fra USA’s præsident oven på onsdagens Trump-inspirerede bøllestorm mod den amerikanske Kongres.
Og deri havde udenrigsministeren jo ret: Det var både uhørt og ekstraordinært, om end ikke synderlig enestående, i og med at mange andre regeringer rundt om i Europa også sagde fra den onsdag aften. Måske lå det ekstraordinære i virkeligheden i, at de ikke havde sagt fra før.
I fire år har Donald Trump immervæk strøet om sig med løgne og bidrag til den alternative virkelighed, der var en drivkraft bag onsdagens optøjer og har fået millioner af republikanere til at falde for hans myte om valgfusk. Det sidste kan få langvarige konsekvenser for det amerikanske demokrati.
I månedsvis har Donald Trump og hans proselytter, deriblandt USA’s ambassadør i Danmark, til fulde forsøgt at rokke ved tiltroen til valgsystemet og legitimiteten af det amerikanske præsidentvalg. Det fortsatte tilmed med øget styrke efter Trumps valgnederlag. Danmark sagde intet.
Og før jul bebudede præsidenten så, at det ville blive »vildt«, hvis folk ville komme til Washington og deltage i den demonstration, der onsdag 6. januar endte som et sort kapitel i amerikansk historie.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar