0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vi bør gøre den frie abort fuldstændig fri

Aborten er slet ikke så fri, som den burde være.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tegning: Mette Dreyer (arkiv)

Fatima Sabir
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Fatima Sabir
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Abort er uetisk! I hvert fald, hvis grunden til ønsket om abort ikke er en fuldstændig afbrydelse af svangerskabet, men blot et ønske om fosterreduktion.

På nuværende tidspunkt forbyder lovgivningen kvinder at få fortaget en abort, hvis ønsket er at reducere graviditeten til at omfatte et barn frem for eksempelvis to, uden at det har en medicinsk begrundelse. Men spørgsmålet er, om der er tilstrækkelig grund til at opretholde dette forbud og denne begrænsning af den frie abort.

Det mener jeg ikke, der er. Vi bør sætte den frie abort fri.

Siden 1973 har danske kvinder haft mulighed for at afbryde et svangerskabet frem til dets 12. uge. Det har man kaldt fri abort. Men aborten er ikke så fri, som den burde være. I dag er abort kun en ret, en kvinde frit kan benytte, hvis hun ønsker en fuldstændig afbrydelse af et svangerskab. For kvinden, der er gravid med flere fostre, er abortretten begrænset. Kvinden er begrænset til kun at kunne få antallet af fostre reduceret, hvis der ligger en medicinsk begrundelse.

Hvis en kvinde af den ene eller anden grund ikke ønsker at gennemføre en graviditet med flere end et barn, er hun tvunget til at vælge at abortere samtlige fostre. At vi bør ændre lovgivningen på dette område er der flere gode argumenter for, mens argumenterne imod fremstår utilstrækkelige.

I en af begrundelserne for den frie abort tilbage fra 1972 vægtede man kvindes ret til egen krop over den ret til liv, som et foster måtte have. At denne ret skulle forsvinde, så snart der er tale om to fostre er uklart. Hvis en kvinde har ret til at vælge et enkelt foster fra, når der kun er tale om en graviditet med et enkelt foster, hvorfor skulle hun så ikke også have ret til at fravælge et enkelt foster, når der er tale om en graviditet med flere fostre? Gør det, at hun er gravid med flere fostre, noget for retten til at vælge et fostre fra? Det er svært at se.

Ofte skyldes flerfoldsgraviditeter fertilitetsbehandling. Her er et argument for, at kvinden ikke bør tilbydes fri fosterantalsreduktion, at kvinden ved, at der er meget høj risiko for flerfoldsgraviditet ved fertilitetsbehandling. Vælger hun derfor fertilitetsbehandling, vælger hun også risikoen for at blive gravid med flere fostre.

Et stærkt argument, for at vi bør frigive retten til fosterantalsreduktion, er, at alternativet er uønsket

Men at det skulle betyde, at hun ikke har ret til fosterantalsreduktion er ikke oplagt.

Derudover: Hvis det afgørende er, at hun ikke bør tilbydes fosterreduktion, fordi flerfoldsgraviditet er en kendt og almindelig omstændighed under fertilitetsbehandling, hvad så med de kvinder, der på traditionel vis bliver gravide med to eller flere fostre?

En række medlemmer af Det Etiske Råd har i en udtalelse fra sidste måned fremført, at når en kvinde ønsker fosterreduktion uden medicinsk begrundelse, så fravælger hun moderskabet. Men det synes at være en absurd påstand, hvis hun netop samtidig tilvælger at beholde ét af fostrene. Så vælger kvinden moderskabet, hun vælger bare også omstændighede