Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SPAREPROJEKT. På fire år har familien Christiansen halveret deres elregning. Ved at gennemgå husets elektriske apparater har de sparet 15.000 kroner.
Foto: Peter Hove Olesen

SPAREPROJEKT. På fire år har familien Christiansen halveret deres elregning. Ved at gennemgå husets elektriske apparater har de sparet 15.000 kroner.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan halverede familien Christiansen elregningen

Nu er det blevet en sport: Familien sparer 15.000 kroner om året på elregningen.

Energi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Midt i Skovshoved nord for København bor familien Christiansen, der tæller far, mor, to sønner og 280 kvadratmeter bolig.

I 2011 lød deres elregning på 28.987 kroner. Men efter grundig gennemgang af familiens strømforbrug kunne de i 2015 nøjes med at betale 13.902 kroner for forbruget. En besparelse på 15.000 kroner. Det er over en halvering i forhold til elregningen i 2011.

Det er rigtigt detektivarbejde, hvor den indre elnørd får frit spil. Det er blevet en familiesport herhjemme, hvor resultaterne i den grad kan måles i kroner og øre

Hele spareprojektet startede, da Mads Leth Christiansen blev opmærksom på familiens relativt høje regning.

»Helt overordnet startede jeg med at gå alle vores elektriske apparater og vores forbrug i gennem. Og da jeg først satte mig grundigt ind i tingene, tog det fart, for der er mange penge at spare, hvis man går rigtigt til det«, siger Mads Leth Christiansen, der til dagligt driver selskabet skimmelfrit.dk.

LÆS MERE

For at komme de onde strømslugere til livs slukkede familien blandt andet for 70 kvadratmeter gulvvarme i kælderen, afskaffede kummefryseren, udskiftede tørretumbleren, komfur og køleskab og satte LED-pærer i alle deres 100 lamper og lysinstallationer. Til sammenligning har en gennemsnitsfamilie kun 27 pærer i hjemmet.

Familien har det sidste år været testfamilie hos Dong Energy.

Gennemskuelig elregning

Ud over de 15.000 sparede kroner, som familien nyder godt af, har en stor gevinst ved spareprojektet været, at elregningen og forbruget er blevet gennemskueligt. Der er kontant afregning, når drengene holder spilleaften med rødglødende Playstations, eller når hustruen sætter stikket til elvarmetæppet i stikkontakten.

Før druknede disse udsving i det samlede billede, men i dag spotter Mads Leth Christiansen dem lynhurtigt.

»Det er rigtigt detektivarbejde, hvor den indre elnørd får frit spil. Det er ligesom en sportsgren, man kan gå til. Og på den måde er det blevet en familiesport herhjemme, hvor resultaterne i den grad kan måles i kroner og ører«, fortæller faren i familien.

Vi ved, at små vaneændringer i det daglige kan give ti procent på elregningen. Dermed behøver forbrugeren ikke foretage sig voldsomt meget

Familiens entusiasme genkender energirådgiver hos Dong Energy Søren Bach-Pedersen i høj grad.

»Når først folk begynder at rode med deres forbrug og finder ud af, hvordan man griber det an og får syn for sagen, så går der sport i den. Og så oplever vi en helt anden interesse for at spare på strømmen«, mener Søren Bach-Pedersen.

Spar ved at ændre vaner

Et vigtig middel på vejen mod en lavere elregning er ifølge Dong Energy, at forbrugeren bliver bevidst om husstandens strømforbrug. Alene her kan man skære ti procent af forbruget.

»Vi ved, at små vaneændringer i det daglige kan give ti procent på elregningen. Dermed behøver forbrugeren ikke foretage sig voldsomt meget. Alene bevidstheden om, at man lige husker at slukke eller lige husker at trække stikket ud, kan ses på forbruget«, forklarer Søren Bach-Pedersen.

LÆS ARTIKEL

Han anbefaler, at man downloader appen Mit Energi. Her kan man taste og måle sit forbrug, og på den måde holde øje med, hvordan elektriciteten suser gennem hjemmet. Hvis ikke man er til den digitale kontrol, må man finde pen og papir frem. Overblikket er alfa og omega, mener Søren Bach-Pedersen.

Det svarer lidt til, at man vil på slankekur i januar. Det kræver hårdt arbejde at se resultater, heriblandt en daglig tur på vægten

Og det er Mads Leth Christiansen helt enig i. Hans bedste råd til andre ivrige strømsparere er at holde løbende øje med måleren og sætte små målere op, så man hele tiden kan arbejde med strømslugerne.

»Lad være med at nøjes med kun at aflæse en gang om året. I starten brugte jeg appen dagligt. Nu tjekker jeg en gang hver anden uge«, forklarer Mads Leth Christiansen. Han er ikke i tvivl om, at det er hårdt arbejde at spare på strømmen.

»Det svarer lidt til, at man vil på slankekur i januar. Det kræver hårdt arbejde at se resultater, heriblandt en daglig tur på vægten«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden