Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Uorden. Rod afføder mere rod, mener oprydningseksperterne.
Foto: Privat

Uorden. Rod afføder mere rod, mener oprydningseksperterne.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre metoder: Sådan får du orden i kaos

Vil du af med dit rod, er der flere veje til succes.

Hjemmet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor skal man starte, når tingene skal sættes i system?

Tjek har allieret sig med tre forskellige typer af oprydningseksperter, der er vant til at organisere, arrangere og rydde op.

Hvor skal man starte, når tingene skal sættes i system? Spis&Bo har allieret sig med tre forskellige typer af oprydningseksperter, der er vant til at organisere, arrangere og rydde op.

Pædagog Sanne Michelsen

Systemer er nødvendige for at få hverdagen til at hænge sammen i daginstitutionen Østerlund i Gladsaxe Kommune, hvor Sanne Michelsen er ansat som stuepædagog. Ud fra hendes mangeårige erfaring giver hun nedenstående råd til oprydning og organisering med børn:

1. Giv legetøjet faste pladser, så det er nemt at finde og nemt at rydde op.

2. Gør det til en leg at sortere legetøjet og få det ned i de rigtige kasser. Sæt billeder af legetøjet på de forskellige kasser, så det er nemt at finde ud af, hvor de forskellige ting hører til. Hjælp selv til i legen, så barnet bliver motiveret.

LÆS ARTIKEL

3. Giv et varsel 10 minutter før, der skal ryddes op - og overvej sprogbruget, og sig i stedet »sætte på plads« frem for »rydde op«, der har en mere negativ klang.

4. Det kan være inspirerende for et barn at lege videre på legen dagen efter, så det er ikke sikkert, at legen behøver at blive ryddet op. Sæt det i stedet på en bakke, plade eller hylde, så det kan stilles væk og tages frem næste dag.

5. Husk, at de voksne er rollemodeller. Ligger vores ting og roder, kan det være svært for et barn at se meningen med at skulle rydde op.

Oprydningseksperterne Charlotte Wieth-Klitgaard og Stine Marie Nielsen

Rod afføder mere rod, mener oprydningseksperterne, der beskriver sig selv som henholdsvis oprydningsgeneral og tillært ordensmenneske. Det handler om at gøre oprydning til en vane, så man gennem faste rutiner hele tiden får sat tingene på plads.

1. Få et visuelt overblik over hjemmet (og rodet) ved at tage billeder af de forskellige rum. Gå billederne igennem og overvej, hvad du ville fjerne, hvis boligen skulle sættes til salg hos en ejendomsmægler. Noget vil være rod, noget vil måske blot stå forkert og skal stilles på plads.

2. Start i det små og få som minimum styr på fladerne. Skab ro og overskuelighed ved at sørge for, at alle borde, gulve og vindueskarme er fri for ting uden fast plads.

3. Stil tre spørgsmål til ting, du er ved at købe, måske skal skille dig af med eller på anden måde forholde dig til: Har jeg brug for den? Gør den mit liv nemmere? Gør den mig lykkeligere? Er svaret nej i alle tre tilfælde, har du ikke behov for tingen.

4. Placér tingene logisk og justér løbende. Saml ting efter funktion, og giv dem faste pladser der, hvor de bliver brugt, så både brug og oprydning bliver nemmere. Måske skal pladsen ændres en gang i mellem, men sørg altid for, at tingen har en fast plads.

5. Lav et helle i form af en rodeskuffe, rodekurv eller rodekasse. Saml alle ting, der endnu ikke har en fast plads, i skuffen, kurven eller kassen - men sørg for at rydde op i den en gang om måneden, så det ikke bliver en parkeringsplads med vokseværk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Butiksejer Rasmus Storm

Faste rutiner, disciplin og kontrol er de tre overordnede principper Rasmus Storm, indehaver af livsstils- og modebutikken Storm i København, har oplært sit personale i, så der altid, uden undtagelse, bliver holdt orden i butikken. Ud fra sin erfaring giver han nedenstående råd til at få kontrol over rod i hjemmet:

1. Sæt oprydningen i system, så det altid bliver gjort. Lav eventuelt et skema og giv de forskellige opgaver faste dage. Nogle ting skal måske ordnes flere gange om ugen, mens andre kan ordnes hver eller hver anden.

2. Tag rodet i opløbet frem for at udskyde det til senere. Ligger der noget og flyder, så fjern det med det samme. Ellers kan det nemt vokse sig større.

3. Bor der flere under samme tag, så sørg for at alle er enige om spillereglerne i forhold til oprydning. Ellers kan det nemt komme til at sejle. Husk, at kæden ikke er stærkere end det svageste led. Sæt som minimum regler for fællesarealerne og overlad egne værelser til de enkelte.

4. Sortér og ryd ud fra tid til anden i stedet for at gemme ting, der ikke længere bliver brugt. Sælg eksempelvis kasseret tøj i second hand-butikker, der tager tøj i kommission, og tjen penge på det, der tidligere bare lå ubrugt hen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden