Johan Sundstein spiller et holdbaseret strategiispil. Det vandt han samme med holdet én million dollar på for en måned siden. E-gaming er en hastigt voksende branche.
Foto: Jacob Ehrbahn

Johan Sundstein spiller et holdbaseret strategiispil. Det vandt han samme med holdet én million dollar på for en måned siden. E-gaming er en hastigt voksende branche.

Ukendt dansker vinder over én million dollars på 'ukendt' computerspil

23-årige Johan Sundstein er en komet på himlen for computerspil. Da han droppede ud af 1. G, kaldte rektor ham »forkælet«, nu lever han af et strategispil for hold.

Du kender ham ikke. For du læser Politiken.

Men hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen har 85.000 følgere på Twitter, sangeren Rasmus Seebach har 58.000 og Vild Med Dans-værtinden Christiane Schaumburg-Müller har 37.000 følgere, så har Johan Sundstein 123.000 følgere.

Og her står alt det, du intet fatter af: Den 23-årige danske Johan 'nOtail' Sundstein er professionel Dota2-spiller og er i øjeblikket den ene ud af fem spillere på holdet 'OG' efter han forlod Fnatic. Tidligere har han mestret Heroes of Newerth, der også er et MOBA - eller en gratis 'multiplayer online battle arena' ligesom Dota 2.

På dansk: Johan Sundstein er millionær, fordi han spiller computerspil.

Han er en af de såkaldte e-gamere, der lever af sine evner foran computeren. Hans arbejde er computerspil.

For mindre end en måned siden, den 12. december, vandt han én million US-dollar sammen med de fire holdkammerater, deres træner og manager, da de indtog førstepladsen ved The Boston Major 2016.

I august blev det til en sølle 9-12. plads i The International 2016 i Seattle, USA.

Alligevel gav holdindsatsen en præmiesum på 312.000 dollars.

Johan Sundstein får mindst 16 procent af hver præmie.

»Tre gange har jeg været med til at vinde en majorturnering, hvor præmien var 1,1 millioner dollars. Men vi deler jo«, siger han.

Johan Sundstein er professionel computerspiller.
Foto: Jacob Ehrbahn

Johan Sundstein er professionel computerspiller.

Øget dansk fokus på e-gaming

I begyndelsen af ugen offentliggjorde fodboldklubben FC København sammen med Nordisk Film, at de vil bruge et tocifret millionbeløb på at oprette elitesportsholdet North, der skal konkurrere i e-gaming.

Fredag offentliggjorde Københavns Kommune, at den vil bruge næste to millioner kroner på at skabe et 200 kvadratmeter stort e-sportcenter i idrætscentret Grøndal Multicenter, hvor unge skal øve deres færdigheder på 30 computere med trænerhjælp og mulighed for klubmedlemskab.

Elektronisk sport, eller e-sport, er en af de hurtigste voksende brancher, der globalt omsætter omkring tre milliarder kroner.

Det er denne nye verden skabt af kraftfulde computere og lynhurtig internetforbindelser, der de seneste ti år har fået særligt unge mænd til at sidde timevis foran skræmen. Og træne.

Træner 13 timer dagligt

Johan Sundstein har næsten været med fra starten og er en af de mest kendte danske e-gamere.

Men de seneste uger har han droslet lidt ned for sit spil, da der ikke er større turneringer i sigte.

»I øjeblikket spiller jeg mindre, end jeg plejer, så det bliver nok kun til 4-5 timer foran skærmen dagligt«, siger Johan Sundstein.

»Mit spil Dota 2 er helt anderledes end eksempelvis Fifa (fodboldspil, red.). Mit er et strategisk actionspil, der handler sindssygt meget om, at du er et hold, og du skal spille og vinde som et hold. Mod det andet. Du kan være nok så god selv, men hvis det ikke går godt for holdet, som består af de her fem spillere, så kan du ikke slå det andet hold, du kæmper imod. Så mit team bruger meget tid på vores egen strategi, ligesom vi studerer de andres strategi, så vi ved, hvordan vi går til dem«, siger han.

Op til turneringer bruger Johan Sundstein 4-6 timer hver dag på at træne selve computerspillet med sine fire andre holdkammerater og så 4-5 timer sammen med træneren på at tale strategi, og hvordan de bedst skal spille med hinanden.

»Det er jo en holdsport, så hvordan vi har det sammen, er ret vigtigt. Og jeg bruger sgu op til 12-13 timer dagligt på træning. Vi bruger også rigtig meget tid på spilteori og strategi. Det handler meget om at være klog, og det handler meget om at træne og forstå spillet og de spillere, vi skal møde«, forklarer han.

Droppede skole og uddannelse

Computerspil begyndte for alvor at tage fat i den unge Johan Sundstein, da han skoletræt gik i niende klasse.

»Jeg begyndte at jagte drømmen om at blive rigtig, rigtig god. Da jeg var en 15-16 år, begyndte der for alvor at komme penge på bordet. Vi vandt en 3-4.000 dollars i Heroes of Newerth. Det var jo ikke en fantastisk løn eller noget, man kan leve af, men jeg begyndte at tage det mere alvorligt«, siger Johan Sundstein.

Jeg har jo spillet Gameboy og computer, siden jeg sad på potten

Han trænede og trænede. Forsøgte sig med en 10. klasse og startede i 1.G på Falkonergårdens Gymnasium, men droppede ud.

»Rektoren var bestemt ikke glad for at høre, at jeg ville stoppe. Hun sagde, at jeg lød som en forkælet unge, når jeg hellere ville spille computerspil end gå i skole og få en uddannelse. Men jeg var bare ikke til mere skole. Jeg har jo spillet Gameboy (bærbar spillekonsol, red.) og computer, siden jeg har sad på potten, og jeg ville videre den vej«, siger Johan Sundstein.

Forældres støtte vigtig

I starten var forældrene urolige over sønnens usædvanlige karrierevalg - computerspil.

»Der var jo heller ikke så mange penge i det dengang, og de tænkte meget over, hvad jeg kunne bruge det til i fremtiden. Men så snart de kunne se en fremtid i e-gaming, da jeg begyndte at klare det, og der kom penge, har de støttet mig rigtig meget. Det har været helt fantastisk med støtten hjemmefra, den har ikke manglet siden«, forklarer Johan Sundstein.

Han glæder sig både over FC Københavns nye professionelle hold, ligesom Københavns Kommunes satsning på amatørspillerne.

»Da jeg startede med at spille fuld tid, var der virkelig modstand fra alle sider. Ingen kunne forstå, hvorfor jeg eller andre brugte al den tid på gaming. Jeg vidste jo heller ikke, at det ville blive så stort, som det er blevet. Der er virkelig gået sport i den«, siger han.

Johan Sundstein er professionel computerspiller.
Foto: Jacob Ehrbahn

Johan Sundstein er professionel computerspiller.

Han prøver selv at leve sundt, sove ordentligt og spise fornuftigt, så hans hjerne er klar til det strategiske spil. Men idræt i almindelig forstand er det ikke, understreger han.

»Min sport er ikke fysisk. Skal jeg blive bedre, er det ikke timelange løbeture, der gør mig bedre, men fokus på mit spil, teori og strategi og holdet, der vil føre mig videre. Og der er da nogle, der lever på den der usunde måde med cola og chips, som man altid forbinder med computerspil, men de fleste professionelle ved godt, at hjernen skal bruge ilt«, siger han.

Sådan tjente han penge i starten

Før Johan Sundstein blev blandt de bedste i verden til hans computerspil, tjente han de fleste penge ved, at folk fulgte ham på webtv.

Web-tv-kanalen Twitch.tv viser online computerspil. Unge kan så sidde bag deres egen skærm og følge idolerne.

Mens de ser på spillet, kommer der også løbende reklamer. Der er indtægter fra disse reklamer samt abonnement - når unge vælger at 'følge' eksempelvis Johan Sundstein og betale for at se alle hans spil - der skaber månedslønnen.

»Når du har 2-3.000 viewers, kan du leve af det og behøver ikke bekymre dig om økonomi. Alene ved 3.000 'subscriberes' (folk, der betaler for at følge en spiller, red.) får du 9.000 dollar om måneden. Startede jeg en kamp op lige nu, ville jeg med det samme få mindst 7.000 tilskuere med det samme«, siger han.

Men Johan Sundstein streamer ikke sine computer spil længere og tjener penge på den måde.

De store penge er for ham i øjeblikket i turneringer, og derfor rejste han mere end 15 gange sidste år, primært til USA og Asien.

»Lige nu sidder jeg faktisk og ser på en turnering i Malaysia, og selv om det er et rigtigt dårligt tidspunkt - det er morgen i Europa og nat i USA - så er der 45.000 personer, der ser med. Når der er større turneringer ser 200.000 mennesker med på en gang på den her kanal. Og de allerstørste turneringer er der op til to millioner tilskuere«, fortæller Johan Sundstein.

Der er også e-gamere, der får økonomiske donationer fra deres rige fans. 30.000 dollars er ikke uhørt, fortæller han, så det er store penge, der er i e-gaming.

»Der er rigtig mange måder at tjene penge på i e-games. For mig er det konkurrencer lige nu, men e-gaming er ikke ved at blive stort. Det er allerede rigtig, rigtig stort«, siger Johan Sundstein.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce