Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP
Forbrugerelektronik

Android sladrer om din lokation - selv når du har slået det fra

Google bekræfter, at de i 11 måneder har modtaget lokationsdata fra Android-telefoner, uanset om brugerne har sat lokations-indstillingerne til netop at forhindre dette.

Forbrugerelektronik

De fleste er efterhånden klar over, at mange apps og tjenester registrerer, hvor en smartphone befinder sig geografisk. Hvis du vil holde din lokation hemmelig, kan du dog gøre det ved at slå lokations-tjenesterne fra i din smartphone, ikke sandt? Det troede Android-brugere nok, at de kunne. Men nu viser det sig, at Google alligevel registrerer deres geografiske placering, til trods for at f.eks. GPS-modulet i smartphonen er slået fra.

Bekræfter registrering af lokationsdata

Google har netop bekræftet overfor business-mediet Quartz, at denne registrering af geografisk placering finder sted. Sporingen af Android-smartphones er sket siden januar i år, men Google lover nu at holde op med denne praksis, blandt andet ved at udsende en software-opdatering til Android.

Det er masternes identifikationsdata, den såkaldte ’Cell ID’, som Google har tvunget Android-telefonerne til at sende tilbage til dem. »I januar begyndte vi at undersøge, om vi kunne bruge Cell ID til at forbedre hvor hurtigt og præcist, leverancer af beskeder foregår«, siger en talsperson fra Google. »Disse data blev imidlertid aldrig brugt eller lagret, men blev i stedet slettet med det samme«

Bill Budington fra amerikanske Electronic Frontier Foundation, der arbejder for digitale borgerrettigheder, kritiserer Googles praksis: »Det her har temmelig bekymrende konsekvenser. Det er nemt forestille sig en hel række af situationer, hvor lokations-informationerne er ekstremt følsomme og kan udsætte en person for fare.«

I lighed med mange tredjeparts-tjenester og informations-websites, forklarer Google på deres supportsider, hvordan man kan undgå at blive sporet ved at slå lokationstjenester fra. Men den ovenstående praksis er nu blevet bekræftet af Google som værende pågået, også selvom disse indstillinger er sat til at holde brugerens geografiske placering hemmelig.

Mobiltelefoni fungerer ikke uden sporing

Når det kan lade sig gøre at sende lokationsdata tilbage til Google med lokations-funktionerne slået fra, skyldes det den måde, mobiltelefoni fungerer på. Siden mobiltelefonernes barndom har de sladret om brugerens geografiske placering, fordi mobiltelefoni er afhængig af lokale antennemaster.

Efterhånden, som båndbredden på f.eks. databrug er steget gennem fremkomsten 3G og 4G/LTE-telefoni, har det været nødvendigt at placere masterne tættere på brugerne, fordi større båndbredde kræver mindre afstand til masten.

Med flere master er afstanden mellem dem mindre, og det geografiske område, brugeren kan befinde sig i mellem to master er derfor også mindre. Med andre ord kan teleselskaberne med større præcision se, hvor en bruger befinder sig rent geografisk, fordi vedkommendes telefon hele tiden tilknytter sig en ny mast.

Disse informationer har traditionelt været såvel forbeholdt som hemmeligholdt af teleselskaberne, med juridiske slagsmål til følge, når myndighederne f.eks. gerne vil have lokations-data udleveret om en eller anden person. Men i Googles tilfælde har tech-giganten registreret de samme data på Android-platformen, helt uden om teleselskaberne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Stopper ved udgangen af måneden

Android-smartphones har altså i 11 måneder sendt disse data om, hvilke master, smartphonen var tilknyttet, tilbage til Google uden at informere brugeren yderligere om det. Den eneste relaterede information, der er tilgængelig, er i Googles brugerbetingelser, hvor brugerne accepterer, at Google kan benytte sig af brugernes lokations-informationer til at forbedre deres tjenester.

Selv, hvis der ikke er indsat et SIM-kort i smartphonen, registrerer Android-systemet brugernes lokationer. Såvel gammeldags mobiltelefoner som smartphones kan ringe til alarmcentralen uden brug af et SIM-kort, hvilket er grunden til, at du sikkert ofte har set »Kun nødopkald« på din skærm i forskellige situationer.

Mobiltelefoner af alle slags kobler sig med andre ord på masterne, også selvom SIM-kortet ikke er aktivt, og lokationstjenester er slået fra. Dermed genereres der stadig lokationsdata, som altså Google altså nu har bekræftet, at de modtager fra Android-telefoner verden over. Disse data blev sendt, så snart en WiFi-forbindelse blev etableret.

Google har som led i bekræftelsen af registreringen af disse informationer understreget, at Android-telefoner fra udgangen af november ikke længere vil sende disse lokations-data tilbage til Googles servere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce