Juleaften står desserten på risalamande i ni ud af ti danske hjem, og de fleste af os spiser den med varm kirsebærsauce på toppen. Ifølge Coops Juleanalyse 2018 foretrækker 75 procent af os, der spiser kirsebærsauce, at varme den op. Kun 17 procent spiser den kold.
Lørdagslivs to testdommere tilhører det store flertal, der hælder den søde varme sauce over resterne fra den foregående dags risengrød, som de har bikset sammen til en solid og mandelrig dessert. Derfor vælger de også at varme alle seks kirsebærsaucevarianter op, før de skal i gang med dagens blindsmagning.
Frugtsauce har været en fast følgesvend til forskellige former for risdesserter siden midten af 1800-tallet. Men først omkring århundredskiftet begynder de mættende desserter med den søde sauce at ligne den julefavorit, de fleste af os stadig spiser. Og ifølge madhistoriker Frederikke Heick er den ærkedansk.
»Risalamanden startede som en slags budding sidst i 1800-tallet. Og saftsaucer som for eksempel kirsebærsauce var ret almindelige til alle former for budding dengang«, siger Frederikke Heick og henviser til den flødeholdige og helt faste dessert, som vi stadig finder i nogle køkkener hos de ældste generationer.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind