Ilden holdt rovdyr væk i vores fortid, og måske er det derfor, vi stadig tiltrækkes af flammerne i den mørke tid
Foto: Per Folkver

Ilden holdt rovdyr væk i vores fortid, og måske er det derfor, vi stadig tiltrækkes af flammerne i den mørke tid

Forbrug

Bente Klarlund: Jeg kan ikke bevise det, men jeg er overbevist om, at stearinlys, brændeovne og lejrbål, røgpartikler eller ej, gør noget godt for min mentale sundhed

Vinterens mørke kan være krævende, men der er også noget hyggeligt ved at samles ved pejsen eller tænde et lys.

Forbrug

På denne tid af året vender jeg ofte tilbage til en af klassikerne, nemlig vinterdepression. Vinterdepressionen tager til i styrke i løbet af efteråret og forsvinder, når lyset vender tilbage sidst på vinteren. Man er trist, sover og spiser meget. Man får det bedre, hvis man får lys, som stimulerer hjernens indhold af glædeshormonet serotonin.

Selv har jeg hverken hang til vinterdepression eller til vinterbadning, men jeg er altid meget opmærksom på, hvor meget dagen er tiltaget i længde, og glæder mig til de lange lyse dage, hvor jeg igen kan opleve at se solen stå op og gå ned i havet ved Gudhjem.

Jeg kan godt lide lyset, men der er nu også noget fascinerende ved mørket. På den ene side er det skræmmende, men der også noget hyggeligt ved de mørke måneder, hvor vi finder sammen, tænder stearinlys og ja, hygger.

Hos mennesker er der nogle helt fundamentale biologiske og psykologiske årsager til, at mørket både kan være skræmmende og hyggeligt. Videnskab.dk fortæller, at vi skal 2,5 millioner år tilbage for at forstå menneskets psykologi omkring mørke. Dengang byttede menneskeslægten sit nattesyn ud med et perfekt farvesyn. Det manglende nattesyn gjorde os til nemme aftenbytter for rovdyr. Det var en overlevelsesmæssig fordel at frygte mørket. Derfor blev generation efter generation af mennesker mere og mere mørkeræd.

Når det er mørkt, udvides vores pupiller. Måske bliver vi bange, vi begynder at svede, og hjertet pumper hurtigere. Det er de samme funktioner, der slår til, når vi møder andre farer.

Men hvorfor synes mange af os så, at mørket er hyggeligt? Også her skal vi 2,5 millioner år tilbage i tiden, hvor vores forfædre begyndte at mestre ilden. Ilden holder mørkets farer på afstand. Derfor blev det en evolutionær fordel at være tiltrukket af ilden. Det ligger dybt i mennesket at føle hygge ved at sidde ved et bål og kigge ind i ilden eller tænde et stearinlys i stuen. Der er ingen andre pattedyr, der tiltrækkes af ild. De vil i stedet flygte ved synet af flammerne.

Når vi synes, at der også er noget hyggeligt ved vintermørket, så er det i virkeligheden nok ikke mørket, der er hyggeligt, men derimod lyset i mørket. Jeg kan ikke bevise det, men jeg er overbevist om, at stearinlys, brændeovne og lejrbål, røgpartikler eller ej, gør noget godt for min mentale sundhed.


Kilder:

https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-er-vintermorke-sa-hyggeligt

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce