Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ilden holdt rovdyr væk i vores fortid, og måske er det derfor, vi stadig tiltrækkes af flammerne i den mørke tid
Foto: Per Folkver

Ilden holdt rovdyr væk i vores fortid, og måske er det derfor, vi stadig tiltrækkes af flammerne i den mørke tid

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bente Klarlund: Jeg kan ikke bevise det, men jeg er overbevist om, at stearinlys, brændeovne og lejrbål, røgpartikler eller ej, gør noget godt for min mentale sundhed

Vinterens mørke kan være krævende, men der er også noget hyggeligt ved at samles ved pejsen eller tænde et lys.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På denne tid af året vender jeg ofte tilbage til en af klassikerne, nemlig vinterdepression. Vinterdepressionen tager til i styrke i løbet af efteråret og forsvinder, når lyset vender tilbage sidst på vinteren. Man er trist, sover og spiser meget. Man får det bedre, hvis man får lys, som stimulerer hjernens indhold af glædeshormonet serotonin.

Selv har jeg hverken hang til vinterdepression eller til vinterbadning, men jeg er altid meget opmærksom på, hvor meget dagen er tiltaget i længde, og glæder mig til de lange lyse dage, hvor jeg igen kan opleve at se solen stå op og gå ned i havet ved Gudhjem.

Jeg kan godt lide lyset, men der er nu også noget fascinerende ved mørket. På den ene side er det skræmmende, men der også noget hyggeligt ved de mørke måneder, hvor vi finder sammen, tænder stearinlys og ja, hygger.

Hos mennesker er der nogle helt fundamentale biologiske og psykologiske årsager til, at mørket både kan være skræmmende og hyggeligt. Videnskab.dk fortæller, at vi skal 2,5 millioner år tilbage for at forstå menneskets psykologi omkring mørke. Dengang byttede menneskeslægten sit nattesyn ud med et perfekt farvesyn. Det manglende nattesyn gjorde os til nemme aftenbytter for rovdyr. Det var en overlevelsesmæssig fordel at frygte mørket. Derfor blev generation efter generation af mennesker mere og mere mørkeræd.

Når det er mørkt, udvides vores pupiller. Måske bliver vi bange, vi begynder at svede, og hjertet pumper hurtigere. Det er de samme funktioner, der slår til, når vi møder andre farer.

Men hvorfor synes mange af os så, at mørket er hyggeligt? Også her skal vi 2,5 millioner år tilbage i tiden, hvor vores forfædre begyndte at mestre ilden. Ilden holder mørkets farer på afstand. Derfor blev det en evolutionær fordel at være tiltrukket af ilden. Det ligger dybt i mennesket at føle hygge ved at sidde ved et bål og kigge ind i ilden eller tænde et stearinlys i stuen. Der er ingen andre pattedyr, der tiltrækkes af ild. De vil i stedet flygte ved synet af flammerne.

Når vi synes, at der også er noget hyggeligt ved vintermørket, så er det i virkeligheden nok ikke mørket, der er hyggeligt, men derimod lyset i mørket. Jeg kan ikke bevise det, men jeg er overbevist om, at stearinlys, brændeovne og lejrbål, røgpartikler eller ej, gør noget godt for min mentale sundhed.


Kilder:

https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-er-vintermorke-sa-hyggeligt

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden