Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er det bedste og værste ved 7 populære børneapps

De mest populære, sociale apps til børn og unge kan være både geniale og skræmmende. Her er ekspertens anbefalinger til, hvad du skal være opmærksom på som forælder.

Forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning


Momio

Anbefalet alder: 0-17 år

Fordele: Momio er et socialt medie målrettet mindre børn, og det er her de yngste træder deres første skridt på et socialt medie. Det er en sammenblanding af spil og et socialt medie, og brugerne har ikke profilbilleder, men gemmer sig bag en avatar (selvskabt digital identitet) og et kælenavn. Det sociale medie er udviklet i Danmark og har dansk support.

Ulemper: Momio er designet meget barnligt, og de fleste brugere falder formentlig fra allerede inden, de bliver 10 år. Derudover er det meget nemt for voksne med dårlige intentioner at få kontakt med børn på appen. Moderatorerne på Momio gør deres bedste, men der er mange eksempler på upassende og seksuelle kommentarer fra voksne.


YouTube Kids

Anbefalet alder: 0-12 år

Fordele: YouTube Kids er skabt specielt til de 0-12-årige, og den er udviklet med en algoritme, som udvælger indhold, der passer til barnets alder. Derudover er alt indhold, der ikke er beregnet til børn, filtreret fra. Der er ingen mulighed for at vurdere og kommentere på videoer, og det er smart, fordi det reducerer muligheden for mobning og upassende kommentarer.

Ulemper: Det sker med jævne mellemrum, at der slipper indhold gennem YouTubes filtre, der er uegnet for børn, og derfor er det godt at kigge barnet over skulderen, når det bruger appen. Og det er vigtigt at huske på, at selv om videoerne på appen er børnevenlige, kan det stadig være hjernedødt fjernsyn, der ikke lever op til dine værdier. Derudover er appens design meget barnligt, hvilket vil tiltale de yngste, men formentlig skræmme alle over 10 år væk.


YouTube

Anbefalet alder: +13 år

Fordele: På YouTube kan man se, hvordan andre lever deres liv, og det er fedt for mange unge. Det er et sted, hvor præpubertære unge får lov til at kigge ind i et ungdomsliv, der kommer lige om lidt, hvor større piger fortæller om alt fra deres første kys til menstruation. I den helt anden boldgade kan man finde gør-det selv-projekter og få optimeret sin strategi i ’Counter-Strike’ med spillevideoer. Der er med andre ord uanede mængder viden og inspiration, lige meget hvilken interesse du har.

Ulemper: På YouTube kan du også finde opskrifter på bomber, propaganda og radikaliseringsvideoer, og der er masser af indhold, som er uegnet for børn. Det gør det svært for forældre at forberede deres børn på, hvad de kan komme ud for på YouTube, fordi der er alt mellem himmel og jord. Derudover starter nye videoer automatisk, så man kommer nemt til at bruge rigtig meget tid derinde, hvis man altså ikke slår den funktion fra.


Instagram

Anbefalet alder: +13 år

Fordele: Det sociale video- og billedmedie er genialt til at følge andre — især når man er teenager og nysgerrig på, hvordan andre præsenterer deres liv. Det er nemt at få en privat profil, og det giver en stor gennemsigtighed, når det kommer til, hvem ens billeder og videoer bliver delt med.

Ulemper: Flere undersøgelser viser, at unge vurderer den som den mest negative sociale app, fordi de er bange for at gå glip af noget og føler et pres til at se godt ud og præstere på Instagram. Hvis man har det dårligt, kan det være svært at gennemskue, hvad der er sandt og falskt, når alle andre ser ud til at leve perfekte liv. Derudover kan Instagram have et meget negativt kommentarspor i visse sociale cirkler.


Snapchat

Anbefalet alder: +13 år

Fordele: Snapchat er et nemt og sjovt kommunikationsværktøj, som har en lang holdbarhed hos børnene. Man kan sende sjove billeder til hinanden og dokumentere de ting, man laver. Bedst af alt er det et socialt medie, hvor alting forsvinder igen efter et bestemt antal sekunder eller timer. Det sociale medie rydder med andre ord op efter en.

Ulemper: Det er nemt at gemme kopier af andre brugeres billeder og videoer, og derfor kan den automatiske sletning blive en falsk tryghed. Samtidig kan det være et problem for forældre og skole, hvis der er opstået en konflikt mellem to børn på Snapchat, fordi konflikten bliver umulig at trevle op, når alting er slettet. I mange klasser er der en konstant strøm af informationer og ritualer som ’streaks’ på Snapchat, som nogle unge har beskrevet som uoverskuelige og stressende.


Annonce

TikTok

Anbefalet alder: +13 år

Fordele: TikTok gør det muligt for børn at fremstille korte videoer, hvor de mimer og danser til populær musik. Det hele er pædagogisk og nemt opbygget, så alle kan være med. Der er en stor fantasifuldhed på TikTok, og det kan inspirere børnene til at bruge deres telefoner på nye og kreative måder.

Ulemper: Når man opretter en profil, deler man alt med alle fra starten. Det kræver lidt hjælp fra forældre at få indstillet privatlivsindstillingerne, og det er ærgerligt, at de værst tænkelige indstillinger er standarden. Derudover har TikTok fået en rekordstor bøde for ulovligt at indsamle mindreårige børns data.


F3

Anbefalet alder: +17 år

Fordele: F3 er et socialt medie, der giver brugerne mulighed for at stille hinanden anonyme spørgsmål — ligesom Ask.fm og Formspring. Det giver teenagere mulighed for at få nogle nuancer på deres ungdomsliv, fordi de kan spørge andre om det, de normalt ikke tør. Det giver alle de fordele, som anonymitet kan give, fordi ærligheden bliver større.

Ulemper: Der er store problemer med mobning på F3, og det er meget ubehageligt for dem, det går ud over. De kan se på spørgsmålene, at de bliver mobbet af nogen, der kender dem, men de ved ikke hvem. Anonymiteten bliver ofte misbrugt til grænseoverskridende adfærd, og appen benyttes af børn ned til 12 år, der er for unge til at være i det anonyme rum uden opsyn.

Kilde: Jonas Ravn, Center for Digital Pædagogik

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden