Køn spiller ind
Når vi drikker en genstand, kommer alkoholen fra mavesækken over i tolvfingertarmen, og herfra passerer den over i blodet.
Promillen fortæller, hvor stor en del af kroppens væske, der består af alkohol, og det tal afhænger derfor både af ens køn, kropsstørrelse, og om man har meget andet i mavesækken i forvejen, der kan forsinke optaget.
Spritbilister ofte storforbrugere
De, der drikker sjældent, vil allerede efter en enkelt genstand eller to føle sig påvirkede. Storforbrugere af alkohol er derimod ofte i stand til at drikke tæt uden at mærke beruselsen.
»85 procent af dem, der bliver stoppet af politiet med en promille over 1,2, har et storforbrug af alkohol. Og de kører ikke spirituskørsel, fordi de er dumme og ikke kender loven. Deres krop og hjerne har bare vænnet sig til at være påvirket af alkohol, så de har ingen fornemmelse af, hvor berusede de faktisk er«, siger Henrik Rindom.
Vand og dans hjælper ikke
Men kan du mærke rusen rase og gerne vil køre hjem, kan du glemme alt om at få alkoholen hurtigere ud af kroppen ved for eksempel at give den ekstra gas på dansegulvet.
Det er nemlig en myte, at du kan få promillen ned ved at få pulsen op.
»Langt den største del af alkoholen nedbrydes i leveren, og kun en forsvindende lille del kommer ud af kroppen via sveden. Så selv om du hopper rundt i flere timer, forbrænder du ikke mere end et par gram alkohol, og det er altså ikke meget, når en genstand indeholder 12 gram«, siger Henrik Rindom.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her