FARVEL. Aldrig har så mange dyrket ironman, triatlon og trænet til maraton. Men det tager tid. Ofte fra partner og børn. Og kan bruges som undskyldning for ikke at være så meget hjemme, som dem hjemme kunne tænke sig. (arkivfoto)
Foto: JENS DRESLING

FARVEL. Aldrig har så mange dyrket ironman, triatlon og trænet til maraton. Men det tager tid. Ofte fra partner og børn. Og kan bruges som undskyldning for ikke at være så meget hjemme, som dem hjemme kunne tænke sig. (arkivfoto)

Motion

Psykolog: Forbandet mange løber fra familien i sommerferien

Træning bruges som undskyldning, når børn og partner efterlades tilbage i ferien.

Motion

He’s a goner.

Sådan tænker mange partnere og børn, når de i ferien kun ser fodsålerne af far – eller mor – der skal ud og passe deres vigtige motion. Mens resten af familien efterlades alene tilbage i timevis.

Psykolog Asger Neumann, ekstern lektor Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, specialiseret i kærlighed og parforhold, oplever tit i sin praksis ægtefæller, der har brug for professionelle råd til, hvordan de håndterer partnerens tidsrøvende motionsvaner.

»Der er forbandede mange familier, hvor far – eller mor – bruger den legitime undskyldning for ikke at være sammen, at de skal dyrke deres ’vigtige’ motion. De løber eller cykler så op ad det sydfranske bjerg i ferien i stedet for at være sammen med partneren eller familien«, siger han og fortsætter:

»Det er jo verdens bedste undskyldning for ikke at være nærværende, at de skal passe deres træning, det hører jeg tit fra familiekvinder«.

Træning kan være tegn på parproblemer

Politiken beskriver i dag, at feriemåneden juli rent faktisk ikke er den måned, hvor kvinder oftest befrugtes, hvilket jo ville være en nærliggende antagelse al den stund, at der burde være tid til nærvær, samvær og intimitet.

Men psykologen oplever ofte fra sine klienter, at ferier for mange parforhold rent faktisk udvikler sig til det modsatte – fordi forventninger brydes. Og mand og kvinde ikke bruger så meget tid sammen, som måske var ønsket.

Og her bliver motion, men også arbejde, brugt som undskyldninger for i timevis mange gange om ugen at være væk fra familien.

»Når træning, eller arbejde eller vigtige ting på iPad’en, bliver så vigtigt, at man i længere perioder fravælger tid med familien, kan det være signal om, at der problemer i forholdet«, siger Asger Neumann.

Afstem forventninger

Politiken beskrev sidste år de anstrengelser, det har forvoldt familien Pauly, at Rune Huess Pauly i årevis har trænet op til lange jernmandstævner.

»Jeg forsøger at træne, så det foregår udenfor familietiden«, sagde Rune Huess Pauly dengang, mens partneren Mitzie fastslog, at 'forventningsafstemning' for dem har været altafgørende for at få det til at fungere.

En ting er hverdagene, hvor mange lever en skemalagt tilværelse. Men psykolog Asger Neumann opfordrer til, at parforhold, der ønsker at have et velfungerende samliv og dermed også sexliv, vælger at leve ferielivet anderledes end hverdagslivet – og det indebærer, at den ene parts tidsrøvende aktiviteter holdes på et minimum:

»Man burde måske nok bruge sin ferie på hinanden i stedet for alle mulige aktiviteter, der gør, at man er væk fra hinanden i store dele af ferien«, siger han.

En god sommerferie, der skal skabe liv for parforholdet, handler om, at begge partnere får deres ønsker opfyldt, understreger han:

»Tal om, hvordan I vil bruge ferien og jeres forventninger til hinanden. Tal om, hvad I skal som familie, som partnere og hvad I selv vil, så I kan få en god sommer sammen og får genetableret noget af den nærhed, der er så vigtigt for at parforholdet kan fungere. Dialog er det, der får parret til at fungere mellem dit og mit og vores«, siger Asger Neumann.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce