Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Orgasmisk. Tretten gode råd kan gøre dit sexliv mere spændende.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Orgasmisk. Tretten gode råd kan gøre dit sexliv mere spændende.

Sundhed

Ledende overlæge er bekymret: Kvinder uden orgasmer søger alt for sjældent hjælp

Kvinder, der slet ikke kan få eller har svært ved at få orgasme, er langt fra unormalt. Ifølge ledende overlæge er en hæmmet orgasmeevne et helt almindeligt sexproblem blandt kvinder. Og forbavsende få søger hjælp.

Sundhed

Har du aldrig fået en orgasme, eller er der virkeligt langt mellem det pirrende klimaks under sex som kvinde, så fortvivl ej.

Det er et af de mest udbredte seksuelle problemer blandt kvinder, fortæller Astrid Højgaard, ledende overlæge på Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital.

»En manglende eller nedsat orgasmeevne kan være et stort problem for mange kvinder. Det belaster ikke mindst kvinderne selv, men også deres parforhold«, siger Astrid Højgaard.

6-8 procent af alle seksuelt aktive kvinder mellem 16 og 95 år har aldrig nogensinde oplevet en orgasme under sex, har tidligere forskning vist.

Manglende orgasmer er dog langt mere udbredt, da hele 63 procent af alle kvinder har oplevet længerevarende perioder uden orgasmer inden for 12 måneder.

Problemets omfang står i diametral kontrast til de forbavsende få kvinder, der opsøger lægehjælp hos Astrid Højgaard.

Kun 2-3 procent af de kvindelige patienter, der opsøger Sexologisk Center i Aalborg, kommer på grund af orgasmeproblemer.

»De er en groft underrepræsenteret gruppe«, siger ledende overlæge Astrid Højgaard.

Kvinder døjer med problemet alene

Ingen ved med sikkerhed, hvorfor så mange kvinder døjer med orgasmeproblemer uden at søge hjælp. Men ifølge Astrid Højgaard kan man ud fra tidligere undersøgelser se, at spørgsmål vedrørende nydelse og orgasmer konsekvent er et område, som kvinder ikke svarer på.

»Generelt virker det som om, at det er okay for kvinder at snakke om smerte ved samleje eller de sexproblemer, som overgangsalderen kan medføre. Men det er ikke okay at snakke om, at vi ikke får nydelse. Jeg frygter, at det holder kvinderne tilbage«, siger hun.

Sexolog Signe V. Bentzen nikker genkendende til, at kvinder sjældent taler åbent om deres manglende nydelse. Mange af hendes kvindelige klienter går længe og døjer med problemet selv, før de søger hjælp hos hende. De tror, at der er noget galt med dem, siden de ikke kan få en orgasme.

»Jeg har ofte hørt kvinder sige: ’Jeg kan ikke hjælpes. Jeg har prøvet det ene og det andet. Jeg er jo defekt.’ Kvinderne tænker, at de er forkerte, og at der ikke er nogen løsning på problemet«, siger Signe V. Bentzen.

Kvinder kan hjælpes

Der kan være mange grunde til, at kvinder ikke kan få orgasme, men der er ingen grund til at gå alene med problemet, forklarer overlæge Astrid Højgaard.

Ifølge hende er det vigtigt, at kvinder med en hæmmet orgasmeevne finder ud af, hvorfor de ikke kan opnå orgasmefølelsen.

Orgasmeproblemer kan både have fysiske forklaringer som diabetes eller stofskifteproblemer, men også psykologiske faktorer for eksempel usikkerhed, angst eller tillidsbrud kan spille en stor rolle.

Signe V. Bentzen er enig:

»Man kan ikke bare stimulere kvinden rent fysisk, og så udløser det en orgasme. Sådan fungerer det ikke. Vores emotionelle apparat skal også være indstillet på det«, siger hun.


Et spørgsmål om kultur
Orgasme-tabuet kan ifølge Astrid Højgaard også hænge sammen med kvinders generelle opfattelse af deres seksualitet. Der er et kulturelt aspekt, som skal medtænkes for at finde ud af, hvorfor så få kvinder opsøger hjælp.

»Vi 'ved' jo, at det allervigtigste for kvinder er intimitet og nærhed og ikke så meget det at få en orgasme. Det ligger i vores opdragelse, og vi hører det hele tiden. Så der er også den mulighed, at mange kvinder oplever manglende evne til orgasmer som en normalitet«, siger Astrid Højgaard og understreger, at hvis man anser noget som normalt, går man jo ikke til lægen med det.

Alligevel er der for Astrid Højgaard noget underligt i, at man som kvinde ikke kan forestille sig, at orgasmeproblemer er noget, man fortjener at få gjort noget ved.

Signe V. Bentzen mener, at tabuet også er forbundet til den forfejlede måde, vi taler om orgasme og nydelse på.

Hun er overbevist om, at alt for mange danskere udelukkende opfatter orgasmen som en fysisk ting.

»Det er rigtig ærgerligt. For orgasmeapparaturet hos kvinden virker ikke uden den komponent, der hedder psyken«, siger Signe V. Bentzen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce