Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds klumme: Serendipitet - at finde uden at søge og erkende opdagelsens værdi

Et persisk eventyr har lagt navn til evnen til at opdage ting, man ikke leder efter.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Penicillin har reddet millioner af menneskers liv. Jeg elsker historien om lægemidlet, der blev opdaget ved et heldigt uheld. Spørgsmålet er dog, om der blot var tale om held. Vi skal tilbage til 1928, hvor biologen Alexander Fleming kommer hjem fra ferie og opdager, at han ved en fejl har ladet vinduet til sit laboratorium stå åbent, mens han var væk. På bordet står en række petriskåle med stafylokokbakterier, som Fleming dyrker for at studere, hvordan de vokser. I en af petriskålene er stafylokokkerne imidlertid næsten forsvundet. Det viser sig, at en særlig mugsvamp, kaldet Penicillum chrysogenum, er fløjet ind gennem vinduet og landet i petriskålen. Lige netop denne svamp, ud af flere tusinde svampesorter, har bakteriedræbende egenskaber. Mugsvampen producerer penicillin, som har dræbt stafylokokkerne i den petriskål, hvor de landede.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden