0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Så skal vi til det igen: Et rekordhøjt antal løbere lukker byen ned

Nemt bliver det ikke at komme igennem store dele af København i bil søndag, når hovedstaden lægger asfalt til Copenhagen Half Marathon. Ulovligt parkerede biler risikerer at blive fjernet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

25.000 løbere er tilmeldt Copenhagen Half. Det er ny deltagerrekord. Løbet begynder søndag klokken 11.15.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en af den slags nyheder, som kan dele læserne midt over.

Den ene gruppe vil rive sig i håret af fortvivlelse over, at atleter og motionister for gud ved hvilken gang lægger beslag på de store trafikårer i hovedstaden og efterlader lokale beboere og deres weekendgæster som statister, der efter bedste beskub må forsøge at komme rundt, som det nu kan lade sig gøre. De vil spørge: Stopper det aldrig? Får vi nogensinde vores by tilbage? Hvor kan man klage?

Den anden gruppe vil glæde sig over, at deres by kan fremvise nogle af verdens allerhurtigste langdistanceløbere, og at man ganske gratis kan komme helt tæt på verdensstjernerne og lade sig imponere, når de ved egen kraft farer gennem byen i hastigheder, der er højere, end et elløbehjul må køre. De vil nyde atleternes vilde ridt og tale med hinanden om, at det dog er utroligt, hvad den menneskelige krop er i stand til.

Ja, og så er der formentlig en masse, der er komplet ligeglade og bare trækker på skuldrene af, at det bliver meget svært for bilister at komme rundt i København søndag, hvor årets udgave af løbet Copenhagen Half Marathon løber af stablen.

Startskuddet lyder på Øster Allé klokken 11.15, hvorefter feltet begiver sig på en 21,1 km lang rute gennem byen før mål samme sted. Med 25.000 tilmeldte løbere sætter Copenhagen Half i år ny deltagerrekord, og det betyder, at vejene vil være endnu mere pakkede med løbere end tidligere år. Hele ruten er lukket for biltrafik fra klokken 9 til 15, hvilket berører dele af det indre København, brokvartererne og Frederiksberg. Gaderne bliver åbnet i takt med, at løberne passerer forbi.

Hold øje med parkering forbudt

Samtidig er der parkeringsforbud en række steder, særligt i start- og målområdet. Du kan finde flere oplysninger om lokale parkeringsforbud på dette link. Arrangøren Sparta understreger på sin hjemmeside, at ulovligt parkerede biler risikerer at blive fjernet for ejers regning, så man skal holde øje med skilte i nabolaget.

Er du til fods eller på cykel, kan du krydse ruten, når der ikke er løbere. Sparta opfordrer til, at man følger anvisningerne fra løbets officials og politi. Er du i bil, er situationen straks mere kompliceret. På kortet, der ledsager denne artikel, kan du se syv trafiksluser, hvor bilister kan krydse ruten.

Der er dog undtagelser i bestemte perioder, hvilket er værd at notere sig, da man ellers kan risikere at blive fanget inden for den rundstrækning, som ruten udgør, og dermed være tvunget til at køre en omvej for at komme ud. Detaljerne i de »vejledende« lukketider er her:

 • Østerbrogade ved Classensgade – lukket kl. 11.00 – 12.00
 • Gothersgade ved Øster Farimagsgade – lukket kl. 11.00 – 13.00
 • Nørrebrogade ved Jagtvej – lukket kl. 11.15 – 13.30
 • Falkoner Allé ved Smallegade/Gl. Kongevej – lukket kl. 11.30 – 14.00
 • Enghavevej ved Lyrskovgade – lukket kl. 11.30 – 14.00
 • Folke Bernadottes Allé ved Øster Voldgade – lukket kl. 11.45 – 14.45
 • Strandboulevarden ved Randersgade – lukket kl. 12.00 – 15.00

Det er værd at notere sig, at en række store færdselsårer er åbne. F.eks. fører Bispeengbuen jo bilisterne over ruten og giver mulighed for at komme ind og ud af byen. Herunder følger information om de åbne veje:

 • H.C. Andersens Boulevard /Åboulevard /Ågade /Bispeengbuen er åben i begge retninger hele dagen
 • Kalvebod Brygge lukkes ved Bernstorffsgade, og herfra ledes trafikken ned ad Bernstorffsgade. Trafikken på disse to veje kan køre i begge retninger hele dagen
 • Folke Bernadottes Allé /Grønningen er åben i begge retninger hele dagen
 • Al trafik fra Knippelsbro ledes via Havnegade til Holmens Kanal og Toldbodgade

Visse busruter vil også være omlagt i forbindelse med løbet. Du kan læse detaljer ved at klikke på dette link. Læs i øvrigt mere om trafikken på løbets hjemmeside, som du finder her.

Det var alt det praktiske. Til slut kan vi bruge et par linjer om nogle af hurtigste eliteløbere, der har meldt deres ankomst til København. De to favoritter på dame- og herresiden er begge kenyanere. Hos kvinderne samler interessen sig om Peres Jepchirchir, der er tidligere verdensmester og tidligere indehaver af verdensrekorden. Hos mændene er storfavoritten Geoffrey Kamworor, der er tredobbelt verdensmester på halvmaraton og har domineret distancen de seneste fem år.

Blandt de danske løbere er Anna Holm favorit til at blive dansk mester, mens konkurrencen på mændenes side tegner til at blive et tæt opgør mellem Abdi Ulad og Thijs Nijhuis. Du kan se hele elitefeltet på dette link.

Læs mere:

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere