0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Smitte med den ny coronavirus skal inddæmmes, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemøde i dag. Derfor bør vi undgå tæt fysisk kontakt, men i familien er det okay at kramme og kysse, med mindre man har symptomer på smitte.

Få svar på centrale spørgsmål om coronavirus: Du må stadig gerne kysse dine børn

Få svar på, hvem du må kysse, hvad det betyder at være »ekstra forsigtig«, og hvorfor solidaritet er vigtigt, når vi forsøger at begrænse risikoen for smitte med den ny coronavirus.

Sundhed

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danmark er ændret, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) og en stribe af myndighedernes spidser fredag afholdt pressemøde i Statsministeriet om den ny coronavirus.

Overalt i landet bliver arrangementer med flere end 1.000 deltagere aflyst eller udskudt, vi skal udvise ekstra agtpågivenhed i offentlig transport og droppe håndtryk, kys og kram.

Alt sammen for at forhindre, at den ny coronavirus, der giver sygdommen covid-19, spreder sig i samfundet. Straks rejser sig spørgsmål om, hvad den nye situation betyder for, hvordan vi opfører os over for hinanden.

Hos Statens Serum Institut, der blandt andet arbejder med forebyggelse af smitsomme sygdomme som den ny coronavirus, vurderer afdelingschef Tyra Grove Krause fra Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse, at vi stadig godt kan kramme og kysse vores børn, ægtefælle og samlever, men det er slut med at give hånd, når vi møder på jobbet eller hilser på folk.

»De nye anbefalinger er rettet mod det offentlige rum, ikke mod hjemmet«, understreger hun.

I skrivende stund er 21 danskere smittet med covid-19 samt to på Færøerne. Men på pressemødet gjorde Mette Frederiksen det klart, at vi skal forvente yderligere smittespredning i Danmark, og at de nye tiltag skal forsinke større smittespredning i Danmark. Blandt andet anbefalingen om at droppe håndtryk m.m.

»Der er ingen grund til, at man går og giver hinanden hånden, når der er risiko for smittespredning i Danmark«, siger Tyre Grove Krause.

Hvad betyder »ekstra forsigtig«?

De nye anbefalinger kommer oven i, at Udenrigsministeriet har ændret rejsevejledningerne for en række lande. Borgere opfordres nu også til at være »ekstra forsigtige« ved rejser til en række europæiske lande, Tyskland, Frankrig, Spanien og Østrig, på grund af risiko for coronasmitte. Men hvad betyder det egentlig at være ekstra forsigtig?

»Det betyder, at man skal holde sig væk fra personer, der hoster, snotter eller udviser andre symptomer på coronasmitte. Du bør for eksempel droppe et besøg hos en ven, hvis vedkommende er syg«, siger hun.

Det samme gælder i Danmark efter myndighedernes opdaterede anbefalinger. Tidligere har det været nævnt, at folk kan smitte i 48 timer, inden de udviser symptomer. I den situation kan man altså uvidende om egen sygdom komme til at smitte andre, ligesom man uforvarende kan være tæt på smittede.

»Det med smitte før symptomdebut har vi ikke så gode data på endnu. Vi formoder, at smitten er drevet af folk med symptomer. Det betyder altså, at man formentlig først effektivt kan sprede smitten, når man føler sig syg. Det er det samme, vi ser med influenza«.

»Ekstra forsigtig« betyder altså, at man skal gå i en bue uden om folk, som udviser symptomer.

God håndhygiejne er stadig alfa og omega for at undgå smittespredning, ligesom man bør holde sig hjemme fra arbejde og skole, hvis man udviser symptomer, der kan være tegn på coronavirus. Det stiller krav om selvdisciplin, selv om det kan være besværligt.

»Vi har en forpligtelse til at være solidariske over for hinanden. Vi skal være ekstra opmærksomme på ikke at være i kontakt med andre, hvis vi selv mærker symptomer«, siger Tyra Grove Krause.

Indtil i dag har medarbejderne i Statens Serum Institut trykket hånd med hinanden, fortæller hun. Men det er slut efter de nye anbefalinger.

Mange arbejdsgivere står i en penibel situation, når de skal vurdere, hvilke lande det er fornuftigt at sende medarbejdere på arbejdsrejser til ift. at begrænse risiko for smitte. Eksempelvis har flere regioner allerede forbudt alt sundhedspersonale at deltage i konferencer, kongresser og møder herhjemme og i udlandet. Tyra Grove Krause anbefaler arbejdsgivere til at holde sig til de officielle retningslinjer fra Udenrigsministeriet.

Det betyder altså – indtil videre – at de godt kan sende medarbejdere til eksempelvis Tyskland og Frankrig, men hun understreger, at det er et øjebliksbillede, som kan ændre sig fra den ene dag til den anden. Derfor gælder det om at holde sig opdateret via Udenrigsministeriets hjemmeside, råder hun.

Vent med at booke sommerferie

Nye råd om at begrænse direkte fysisk kontakt, at overveje at bære handsker i offentlig transport m.m. skal ses i lyset af, at myndighederne håber at holde smitten nede i Danmark. Indtil videre er de danskere, som har fået covid-19, blevet smittet i udlandet, og det er i skrivende stund ikke oplyst, at nogle af dem efterfølgende har smittet borgere herhjemme.

»Vi håber, at vi kan holde den ny coronavirus stangen nogle uger eller måske en måned endnu. Så kommer vi derhen på året, hvor luftvejsvira har dårligere betingelser for at sprede sig. Vi kan håbe, at vi kan nøjes med lidt smittespredning i samfundet nu, og at virus bliver holdt i ave hen over sommeren. Men så vil den formentlig komme tilbage i en ny bølge til efteråret«, siger Tyra Grove Krause.

Hun uddyber, at coronavirus tilhører en klynge af forkølelsesvira, som der er en vis sæsonvariation i. Men lige nu pågår der smittespredning i Iran, hvor der er 15-20 grader og sol, hvilket kan minde om dansk forårsvejr. Så kan vi overhovedet være sikre på, at den ny coronavirus vil aftage, når det bliver varmere?

Annonce

»Det er svært at vide, hvad årsagen er til spredningen i Iran. Det kan være, at virus opfører sig anderledes på den nordlige halvkugle, hvor vi har sæsonvariation på luftvejsvirus, end andre steder i verden«, siger afdelingschefen.

Hun nævner, at da der var pandemi med influenza i 2009, kom den til Danmark i foråret, tog af over sommeren og fik så til gengæld en top i november. Men under alle omstændigheder er det meget svært at forudsige, hvordan den ny coronavirus vil sprede sig, da den er … ny. Og derfor kan Tyra Grove Krause heller ikke på nuværende tidspunkt vejlede folk i planlægning af sommerferie.

»Det er for tidligt. Jeg kan ikke give et andet godt råd, end at man venter med at booke sommerferie, til vi ved lidt mere«, siger hun.

Ufarlig for de fleste

Det er vigtigt at forstå, understreger hun, at den ny coronavirus ikke er farlig for langt de fleste borgere, medmindre man er i en risikogruppe. Det kan være, at man har en kronisk luftvejssygdom som rygerlunger eller tilhører den ældste generation. Men ender vi med tusindvis af smittede på kort tid, kan de mange syge blive en belastning for sundhedsvæsnet, hvis mange skal indlægges. Det kan i så fald blive nødvendigt at prioritere mellem patienterne på sygehusene.

»På den måde kan coronavirus gå hen og blive et samfundsproblem, selvom det ikke er så farligt for den enkelte«, siger Tyra Grove Krause.

Den nye coronavirus er kommet for at blive. Vi bliver ikke alle smittet på en gang, der vil formentlig komme flere smittebølger, og først om nogle år vil alle have haft den, tilføjer afdelingschefen.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?