0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Overblik

Her er de nyeste tal for coronavirus i Danmark

Følg de daglige opdateringer over hvor mange der er indlagt og smittet med COVID-19 i Danmark.

13. august 2020
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her får du Politikens overblik over coronavirussens udbredelse i Danmark. Vi opdaterer alle hverdage med nye tal og informationer.

Vi har senest opdateret artiklen den 13. august.

Nye registrerede smittede med COVID-19

Søjlediagrammet viser, hvor mange nye bekræftede tilfælde af COVID-19, der er registreret uge for uge. Grafen opdateres hver mandag med det samlede antal nye smittede for den forgangne uge.

Antallet af bekræftede covid-19-tilfælde varierer meget henover landet. Se på kortet, hvor mange nye bekræftede smittede der er i hver kommune inden for de sidste tre uger. Hvis du klikker eller holder pilen hen over den enkelte kommune, kan du se antallet. Du kan også zoome ind på kortet.

Nye indlagte med COVID-19

Grafen her viser, hvor mange nye patienter der dag for dag er blevet indlagt med covid-19. Regeringen lukkede store dele af Danmark ned 12. marts, men det daglige antal indlagte fortsatte med at stige, da det kan tage flere uger fra selve smitten, til en patient bliver dårlig og må indlægges.

Det daglige antal indlæggelser toppede i slutningen af marts med over 90, hvoraf mange altså var blevet smittet lige op til nedlukningen. Herefter begyndte tallet at falde, og den gradvise genåbning af Danmark førte de første par måneder ikke til nogen stigning i antal indlagte. Nogle dage har der været nul nye indlagte med covid-19.

Totalt antal indlagte i Danmark med bekræftet COVID-19

Det samlede antal danskere indlagt på hospital med coronavirus steg i epidemiens begyndelse og nåede over 500, hvorpå det faldt markant.

Hvornår skal du ringe til lægen?

Hvis du har symptomer, der kan være coronavirus (især feber, tør hoste, åndedræftsbesvær), bør du kontakte egen læge, lægevagten eller 1813 og blive henvist til test og eventuel undersøgelse på sygehus.

Det gælder ifølge retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen også ved lette luftvejssymtomer.

Ansatte i sundheds- og ældresektor eller i indsatser for særligt sårbare grupper på socialområdet (bosteder for psykisk syge, handicappede fx) med lette symptomer i luftvejene kan testes. De kan selv visitere sig til test efter aftale med deres chef.

Hvem er en nær kontakt?

Nære kontakter testes også. Hvis du har været sammen med en, som er bekræftet smittet, er du en nær kontakt, hvis du opfylder et af disse kriterier:

  • En person, der bor sammen med en, der har fået påvist ny coronavirus.
  • En person, der har haft direkte fysisk kontakt (fx kram) med en, der har fået påvist ny coronavirus.
  • En person med ubeskyttet og direkte kontakt til smittefarlige sekreter fra en person, der har fået påvist ny coronavirus.
  • En person der har haft tæt “ansigt-til-ansigt” kontakt inden for 1 meter i mere end 15 minutter (fx i samtale med personen) med en, der har fået påvist ny coronavirus.
  • Sundhedspersonale og andre, som har deltaget i plejen af en patient med COVID-19 og som ikke har benyttet værnemidler på de foreskrevne måder.

Du vil blive kontaktet af den smittede eller af myndighederne for at afklare, om du er nær kontakt. Er du nær kontakt, bliver du testet to gange. Første gang skal være mindst fire dage efter, du er blevet udsat for mulig smitte, anden gang to dage efter første test.

Du skal kontakte egen læge, som vil oprette to henvisninger til dig som nær kontakt. Herefter bestiller du tid til test på coronaprover.dk. Nære kontakter testes i telte, der er placeret rundt i landet.

På hjemmesiden kan alle uden symptomer i øvrigt bestille tid til en coronatest, hvis de ønsker det.

Smitte

Virusset smitter ved dråbesmitte fra nys og host og ved direkte kontakt som håndtryk og fra eksempelvis dørhåndtag og gelændere. Det skønnes, at virus kan overleve på overflader i højst 48 timer. Det er følsomt over for almindelig, grundig håndvask og desinfektion med ethanol/sprit.

Fra smitte til sygdom

Der går mellem 2 og 12 dage, i snit 5-7 dage, fra du bliver smittet med coronavirussen, til du får symptomer på sygdommen covid-19. Jo mere syg du er, jo mere smitter du på grund af større virusmængde. Covid-19 smitter dog også i det tidlige sygdomsstadie og faktisk også op til et par døgn før, du udvikler symptomer.

Sådan ramte covid-19 i Danmark

Milde symptomer

Statens Serum Institut udgav 5. juni en undersøgelse af, hvem der har været indlagt under epidemien med covid-19. Langt de fleste smittede (knap 80 procent af dem, der er testet positive) får milde forløb uden behov for indlæggelse.

Hver femte indlægges

Frem til 30. maj var der i Danmark påvist 11.633 tilfælde af covid-19. Af dem har 2.546 været indlagt. Det svarer til 22 procent. Det er især ældre, som er blevet indlagt, og der er cirka lige mange af hvert køn. Den gennemsnitlige indlæggelsestid er 9 dage. Det spænder fra, at nogle udskrives efter en dag, mens andre er indlagt i mange uger.

Dødsfald

Cirka 18 procent af de indlagte var døde inden for 30 dage efter indlæggelsen. Det vides ikke, om covid-19 var den direkte årsag. Det er især de indlagte ældre, som dør. Kun to procent af de indlagte patienter under 65 år er døde efter 30 dage, mens 30 procent af patienterne over 65 år er døde.

Sundhedsstyrelsen anbefaler

En række simple råd for at undgå coronasmitte:

Læs mere:

    Alt om Corona­virus

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden