0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Overblik

Her er de nyeste tal for coronavirus i Danmark

Følg de daglige opdateringer over hvor mange der er indlagt og smittet med COVID-19 i Danmark.

31. oktober 2020
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her får du Politikens overblik over coronavirussens udbredelse i Danmark. Vi opdaterer alle hverdage med nye tal og informationer

Vi har senest opdateret artiklen 31. oktober.

Nye registrerede smittede med COVID-19

Det første søjlediagram viser, hvor mange nye bekræftede tilfælde af COVID-19, der er registreret hver dag siden SSI begyndte at indsamle oplysninger om dette i marts. Det andet søjlediagram viser antallet af smittede uge for uge. Denne graf opdateres hver mandag med det samlede antal nye smittede for den forgangne uge.

Antallet af bekræftede covid-19-tilfælde varierer meget henover landet. Se på kortet, hvor mange nye bekræftede smittede der er i hver kommune set i forhold til befolkningstallet (kaldet incidens). Du kan også zoome ind på kortet.

Nye indlagte med COVID-19

Grafen her viser, hvor mange nye patienter der dag for dag er blevet indlagt med covid-19. Regeringen lukkede store dele af Danmark ned 12. marts, men det daglige antal indlagte fortsatte med at stige, da det kan tage flere uger fra selve smitten, til en patient bliver dårlig og må indlægges.

Det daglige antal indlæggelser toppede i slutningen af marts med over 90, hvoraf mange altså var blevet smittet lige op til nedlukningen. Herefter begyndte tallet at falde, og den gradvise genåbning af Danmark førte de første par måneder ikke til nogen stigning i antal indlagte. Nogle dage har der været nul nye indlagte med covid-19.

Hvornår skal du ringe til lægen?

Hvis du har symptomer, der kan være coronavirus (især feber, tør hoste, åndedræftsbesvær, ondt i halsen, hovedpine, muskelsmerter), kan det være covid-19. Så derfor foretaget en test, som du selv bestiller tid til på coronaprover.dk.

Du bør først kontakte egen læge, lægevagten eller Akuttelefonen 1813, hvis du er så syg, at du er bekymret eller har brug for at blive tilset af en læge. Her kan du læse alt om sygdom, test og smitteveje.

Er du så syg, at du skal tilses af en læge samme dag, bliver du henvist til en vurderingsklinik, såkaldt hosteklinik. Her bliver du testet og tilset.

Kan du vente en dag eller to på at blive tilset af en læge, vil din læge henvise dig til test, så du får et hurtigt svar. Er du covid-negativ kan du tage til egen læge, der undersøger, hvad du fejler. Er du positiv, skal du tilses på en vurderingsklinik; eller hospital ved alvorligere tilstand.

Er du syg med symptomer, der kan være tegn på covid, er det vigtigt, at du, uanset hvor syg du føler dig, går i selvisolation fra resten i husstanden, så du ikke får smittet dem. Og holder en meget god hygiejne/rengøring, så du ikke potentielt smitter andre. Først når du er testet negativ, kan du bryde din selvisolation.

Hvem er en nær kontakt?

Nære kontakter testes også. Hvis du har været sammen med en, som er bekræftet smittet, er du en nær kontakt, hvis du opfylder et af disse kriterier:

  • En person, der bor sammen med en, der har fået påvist ny coronavirus.
  • En person, der har haft direkte fysisk kontakt (fx kram) med en, der har fået påvist ny coronavirus.
  • En person med ubeskyttet og direkte kontakt til smittefarlige sekreter fra en person, der har fået påvist ny coronavirus.
  • En person der har haft tæt “ansigt-til-ansigt” kontakt inden for 1 meter i mere end 15 minutter (fx i samtale med personen) med en, der har fået påvist ny coronavirus.
  • Sundhedspersonale og andre, som har deltaget i plejen af en patient med COVID-19 og som ikke har benyttet værnemidler på de foreskrevne måder.

Du vil blive kontaktet af den smittede eller af myndighederne for at afklare, om du er nær kontakt. Er du nær kontakt, bliver du testet to gange. Første gang skal være mindst fire dage efter, du er blevet udsat for mulig smitte, anden gang to dage efter første test.

Du skal kontakte egen læge, som vil oprette to henvisninger til dig som nær kontakt. Herefter bestiller du tid til test på coronaprover.dk.

På hjemmesiden kan alle uden symptomer i øvrigt bestille tid til en coronatest, hvis de ønsker det.

Smitte

Virusset smitter ved dråbesmitte fra nys og host og ved direkte kontakt som håndtryk og fra eksempelvis dørhåndtag og gelændere. Det er også kommet frem, at virus i særlige tilfælde specielt i lokaler med dårlig ventilation kan smitte fra mikrodråber og såkaldte aerosoler. Derfor er det vigtigt at lufte godt ud og aldrig være for mange sammen samtidig.

Det skønnes, at virus kan overleve på overflader i højst 48 timer. Det er følsomt over for almindelig, grundig håndvask og desinfektion med ethanol/sprit.

Fra smitte til sygdom

Der går mellem 2 og 12 dage, i snit 5-7 dage, fra du bliver smittet med coronavirussen, til du får symptomer på sygdommen covid-19. Jo mere syg du er, jo mere smitter du på grund af større virusmængde. Covid-19 smitter dog også i det tidlige sygdomsstadie og faktisk også op til et par døgn før, du udvikler symptomer.

Sundhedsstyrelsen anbefaler

En række simple råd for at undgå coronasmitte:

Læs mere:

    Alt om Corona­virus

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts