0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Regionernes formand, Stephanie Lose (V), kan ikke love alle medarbejdere inden for sundhedsvæsenet at blive testet for coronavirus.

Region Syddanmark mangler tests: »Det er ikke en sundhedsmæssig katastrofe«

Ikke alle medarbejdere i sundhedsvæsnet kan blive testet for covid-19 på grund af forsyningsproblemer, selv om de burde, oplyser formand for regionerne Stephanie Lose (V). I Region Syddanmark er der helt indført teststop, så heller ikke medarbejdere i kritiske funktioner kan testes.

Sundhed

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forsyningsproblemer betyder, at regionerne er nødt til at prioritere at teste dem med de alvorligste symptomer på covid-19. Det går ud over medarbejdere i sundhedsvæsnet.

Forsyningsproblemer betyder, at der aktuelt er regioner, som ikke har mulighed for at teste medarbejdere. Det gælder blandt andet Region Syddanmark, der har indført teststop, så heller ikke medarbejdere i kritiske funktioner kan testes.

Det er mangel på reagenser til test, der har fået Region Syddanmark til at stoppe alle coronatests af sundhedspersonale.

Region Midtjylland har også indført midlertidigt teststop af medarbejdere, skriver TV 2 News.

Sundhedsstyrelsen opdaterede onsdag eftermiddag sine retningslinjer om håndtering af covid-19 i sundhedsvæsnet.

I retningslinjerne står, at medarbejdere i sundhedsvæsnet, der varetager kritiske funktioner og udviser let til moderate symptomer på covid-19, kan blive udredt og eventuelt testet for coronavirus, hvis deres arbejdsgiver og egen læge vurderer, at der er brug for en hurtig raskmelding. Men de retningslinjer kan man altså ikke i alle regioner leve op til.

»Jeg har fuld forståelse for, at man som medarbejder kan føle sig usikker. Men i den nuværende situation skal vi bruge vores ressourcer så klogt som muligt«, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose.

»Jeg hører også om medarbejdere, der vil testes for en sikkerheds skyld, men der skal være symptomer«.

Hun kan ikke sige, hvor stort omfanget af problemet er, eller hvor mange medarbejdere der ønsker at blive eller burde blive testet, som for tiden ikke kan få lov til det.

»Men det er mit indtryk, at der er langt flere medarbejdere, der ønsker at blive testet, end det antal, som egentlig kan komme i betragtning i forhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer«.

Usikker tidshorisont

Kan du sige, hvor længe det vil stå på, at I ikke har forsyninger nok?

»Nej, men på tværs af hele landet bliver der arbejdet intenst på at skaffe forsyninger. Men jeg kan ikke komme nærmere ind på, hvornår det bliver«.

Midlertidige forsyningsproblemer og et stort pres på kapaciteten betyder, at det kan være nødvendigt for en region at prioritere at teste de danskere, som er mest alvorligt syge, og ikke medarbejdere i sundhedsvæsnet, ældreplejen og i indsatser for socialt udsatte, der har let til moderate symptomer.

Stephanie Lose finder det helt forståeligt, hvis man som medarbejder er bekymret og ønsker at blive testet. Men hun understreger, at det er nødvendigt for sundhedsvæsnet at bruge testressourcerne med omtanke.

»Raske medarbejdere kan tage på arbejde, mens syge medarbejdere som alle andre danskere skal blive hjemme og først gå på arbejde efter at have været symptomfri i 48 timer«, siger hun.

Hvor problematisk er det, at I mangler tests?

»Det betyder ikke noget for behandlingen, så det er ikke en sundhedsmæssig katastrofe, men det er vores ønske at kunne leve op til retningslinjerne«.

Har regionerne forsyninger til at teste alle patienter, der ifølge retningslinjerne bør testes?

»Ja, alle de patienter, der bør testes, har vi stadig mulighed for at teste«.

Læs mere:

Annonce

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden